Leksus i Vovan
Leksus i Vovan Foto: Artyom Geodakyan / TASS / Profimedia

Poljski predsednik Andžej Duda razgovarao je sa prevarantom koji se predstavio kao francuski predsednik Emanuel Makron u noći kada je raketa pala u selo blizu granice sa Ukrajinom.

Dvojica poznatih ruskih šaljivdžija objavila su snimak na kojem se čuje razgovor sa Dudom i pitaju ga šta misli ko je odgovoran za pad rakete koja je ubila dvoje ljudi, piše BBC na srpskom jeziku.

Duda je odgovorio da je „veoma oprezan“ i da želi da izbegne rat sa Rusijom, a potom je iz njegove kancelarije potvrđeno da je razgovar vođen, ali i da je prekinut kada je poljski predsednik shvatio da je reč o prevari.

Raketa je pala na pogranično poljsko selo i ubila dvoje ljudi, a poljske vlasti i NATO su potom saopštile da je vrlo verovatno da je reč o ukrajinskom projektilu.

Pad rakete 15. novembra usledio je tokom jednog od najvećih ruskih raketnih udara na susednu Ukrajinu od početka rata.

Poljska je prvobitno saopštila da je projektil koji je pao u Prševodov, na šest kilometara od granice sa Ukrajinom, ruske proizvodnje, ali je kasnije navela da je vrlo verovatno ukrajinska raketa i da nema naznaka da je napad bio nameran.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je „najverovatnije“ reč o ukrajinskoj raketi protivvazdušne odbrane koja je pala u Poljsku.

Nedelju dana kasnije, ruske šaljivdžije Vovan i Leksus preuzeli su odgovornost za lažno pozivanje poljskog predsednika, što je navelo njegovu kancelariju da reaguje na društvenim mrežama.

„Predsednik Andžej Duda je po neobičnom načinu na koji je sagovornik govorio shvatio da je možda reč o prevari i prekinuo je razgovor“, navodi se.

Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

Dodaje se da se vodi istraga o tome kako su uspeli da dođu do predsednika.

Ovo je drugi put da je Duda na meti šaljivdžija, koji ciljaju uglavnom poznate ličnosti koje su protiv Kremlja.

Pre dve godine, predstavili su se kao generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Tokom razgovora, poljski predsednik je rekao da je pričao sa Stoltenbergom i američkim predsednikom Džozefom Bajdenom i da razmišlja da traži konsultacije članice NATO-a, pozivajući se na član statuta vojne alijanse koji to odobrava ako je neka zemlja suočena sa bezbednom pretnjom.

Prevarant, koji je počeo da govori francuskim akcentom da bi ga kasnije promenio u ruski, upitao je da li Bajden veruje da je Rusija odgovorna za raketu, na šta je poljski predsednik rekao: „Ne“.

Šaljivdžija je potom upitao Dudu da li misli da je Rusija odgovorna, na šta je on odgovorio da ne zna i da će biti sprovedena istraga.

Sagovornik je posebno bio zainteresovan za Dudina razmišljanja o ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom i njegovim tvrdnjama da je Rusija odgovorna za pad rakete.

Duda je izbegao da govori detaljnije o ukrajinskom predsedniku.

„Mislite li da želim rat sa Rusijom? Verujte mi, ne želim da imam. Ne želim da ratujem sa Rusijom, a verujte mi da sam izuzetno oprezan, veoma oprezan“, rekao je on.

„Govorim samo o članu 4, ne govorim o članu 5″, rekao je on, misleći na odredbu prema kojoj je napad na jednu članicu NATO napad na sve članice.

Na kraju, dok je pozivalac nastavio da navodi Dudu o njegovom mišljenju o Zelenskom, poljski predsednik je prekinuo razgovor.

Iako je Kremlj odmah porekao krivicu za pad rakete, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je rekao da „Rusija snosi krajnju odgovornost jer nastavlja ilegalni rat protiv Ukrajine“.

Dodao je: „Da budem jasan, za ovo nije kriva Ukrajina“.

Vovan i Leksus poriču da su delovali u ime Kremlja, ali dobijaju značajan prostor na ruskoj državnoj televiziji.

Njihova najnovija šala bila je vrlo propraćena u ruskim medijima.

Pre tri godine, jedan od njih je pozvao francuskog predsednika Makrona, predstavljajući se kao ukrajinski predsednik.

Podvalili su i britanskom pevaču Eltonu Džonu, bivšem premijeru Velike Britanije Borisu Džonsonu i doskorašnjem britanskom ministru odbrane Benu Volasu, koga su pitali da li podržava nuklearne ambicije Ukrajine.

BONUS VIDEO: Oblast u Poljskoj pogođena raketom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar