Donbas Donjetsk Ukrajina
Donbas Donjetsk Ukrajina Foto:Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Nedavna ruska napredovanja u Donbasu dovode do neizbežnog pitanja: Da li će neselektivna taktika koju je Kremlj primenio tamo biti šablon za buduće ofanzive. Možda prvo i najhitnije pitanje ako i kada ruske trupe krenu u novi napad jeste da li će tada pokušati da pređu reku Siverski Donjec, nakon što su tamo već doživeli katastrofalne gubitke.

Dok pristižu izveštaji o velikom broju trupa, artiljerije i raketnih bacača koji se okupljaju na granici u blizini ruskog grada Kurska – u oblasti koja se graniči sa ukrajinskom provincijom Sumi – to postaje urgentno pitanje.

Iako se mnogo govorilo o bolno sporom procesu i glomaznom tempu nedavne ruske ofanzive u Donbasu, brzina teritorijalnog osvajanja nije jedini pokazatelj. Ruska taktika koja je oblikovala bitku u Donbasu, takođe je postavila brutalnu dilemu za ukrajinske branioce – da se održe usred velikog broja žrtava ili da se povuku i rizikuju da daju zamah napadačima, prenosi Gardijan.

Dok drugim delovima linije fronta od skoro 500 kilometara na istoku Ukrajine nedostaju neke od istih ranjivosti koje su postojale oko Severodonjecka – koji se nalazi usred ukrajinskog isturenog dela koji je Rusija iskoristila – u bilo kojoj budućoj ofanzivi Kremlj će verovatno ponuditi Kijevu isti težak izbor, pokušavajući da proširi svoju sposobnost da odgovori.

Možda prvo i najhitnije pitanje ako i kada ruske trupe u potpunosti osvoje Severodonjeck – jeste da li će tada pokušati da pređu reku Siverski Donjec, nakon što su katastrofalni pokušaji prelaska negde drugde bili meta ukrajinske artiljerije sa smrtonosnim učinkom.

Bez obzira da li ruske snage pokušavaju da pređu reku Siverski Donjec kod Severodonjecka ili negde druge u Ukrajini, čini se da se spremaju za novi prodor dalje na sever. Stižu prvi dokazi o pregrupisanju u blizini ukrajinskog grada Izjuma. Sumnja se da se sve ovo radi sa ciljem da bi ruske trupe obnovile pritisak na Slavjansk, pa su primera radi ovih dana obnovili železnički most u blizini Kupjanska kako bi se olakašalo kretanje trupa i opreme u to područje.

Severodonjeck Foto: EPA-EFE/STR

Ono što je teže proceniti je nivo iscrljenosti obe strane i kakav će to uticaj imati na dalje ofanzive i sposobnost Ukrajine da se brani, kao i na kontranapade.

Dok je britansko ministarstvo odbrane izveštavalo o velikim ruskim gubicima u ratu, u poslednje vreme su sve veće žrtve među mladim oficirima – čini se da ruski dobici u Donbasu govore drugačije priču, bar za sada. Sve veći broj anegdotskih dokaza sugeriše da je Ukrajina pretrpela teške gubitke tokom nedavnih borbi na istoku, uglavnom od gelera, a ima i izveštaja o problemima sa opremom i snabdevanjem.

Ono što je možda tačno jeste da uprkos dokazima o svežim ruskim pripremema, žestoka borba i veliki gubici mogu ograničiti ruske ambicije izvan kontrole Donbasa, juga i njegove ključne obale.

Severodonjeck Foto: EPA-EFE/STR

„Posle skoro 100 dana rata, ruska ofanziva u Ukrajini konačno počinje da izgleda konherentnije, iako još uvek nije strateški mudra ili održiva“, rekao je Majkl Klark iz Kraljevskog instituta za Tajms. Predviđajući produženi rat, bivši australijski general Mik Rajan osporio je ideju da su ili Rusija ili Ukrajina bile blizu iscrpljenosti u dugačkoj temi na Tviteru ispitujući trenutnu vojnu poziciju i verovatnu putanju.

PROČITAJTE JOŠ:

„U aprilu i početkom maja, nakon pobede Ukrajine u bici kod Kijeva, u ukrajinske ratne narative se uvukao stepen trijumfalizma. Ali kao što su Rusi nedavno pokazali, koncentrišući svoje snage na manje regona u Ukrajine, mogu da generišu taktičke pobede“, rekao je on.

„Nijedna zaraćena strana nije pokazala sposobnost da zada strateški odlučujući udarac drugoj. Uprkos tome što Ukrajinci demonstriraju superiornost u globalnom uticaju, strategiji i vođstvu, Rusi nastavljaju da stvaraju borbenu moć da ih napadnu na istoku. Uprkos tome što Rusi i Ukrajinci gube ljude i opremu u stotinama, ni jedna ni druga stranu nisu iscrpljene. Rusi imaju rezerve ljudstva i opreme u skladištu. Ukrajina ima ogromne količine vojne pomoći koja teče preko njenih granica“, navodi se.

Uprkos kontinuiranom ruskom grantiranju oko Harkova i na jugu oko Hersona, gde su dve ograničene ukrajinske kontraofanzive zastale, ruski cilj u obe oblasti je da konsoliduje odranu i linije snabdevanja i da ometa ukrajinske snage koje su uspele da napeduju.

Na drugom mestu, međutim, kao št ostraživački centar sa sedištem u SAD Institut za proučavanje rata sugeriše: „Ruski napredak ostaje ograničen i malo je verovatno da će se ubrzati u bliskoj budućnosti, posebno pošto ruske snage nastavljaju da daju prioritet napadima na Severodonjeck po cenu druge linije napora“.

BONUS VIDEO: Ruska vojska patrolira Severodonjeckom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar