Boris Džonson
Boris Džonson Foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Britanskom premijeru Borisu Džonsonu i drugim članovima britanske vlade zabranjen je ulazak u Rusiju, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova te zemlje.

Pored Borisa Džonsona na listi „nepoželjnih“ u Rusiji je i ministarka spoljnih poslova Liz Tras, ministar odbrane Ben Volas i još 10 političara iz britanske vlade, prenosi Rojters.

Taj potez je preduzet „s obzirom na, kako se navodi, neprijateljsku akciju britanske vlade bez presedana, posebno zbog uvođenja sankcija visokim ruskim zvaničnicima“, navodi Rojters saopštenje ministarstva.

Moskva je saopštila da je odluka doneta kao osveta za sankcije Ujedinjenog Kraljevstva protiv Rusije otkako je počela invazija na Ukrajinu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je u saopštenju navelo da su „neobuzdana informativna i politička kampanja Londona usmerena na međunarodnu izolaciju Rusije i stvaranje uslova za gušenje ruske domaće privrede“ glavni razlozi za ovakvu odluku Moskve, prenosi BBC.

„U suštini, britansko rukovodstvo namerno zaoštrava situaciju oko Ukrajine, pumpajući kijevski režim smrtonosnim oružjem i koordinirajući slične napore NATO-a“, navodi se.

Lista britanskih političara kojima je zabranjen ulazak u zemlju biće proširena, piše ruska agenacija RIA novosti. Na listu će, prema navodima Rusije, biti uključeni političari i parlamentarci „koji doprinose raspirivanju antiruske histerije, gurajući Zapad da koristi jezik pretnji u dijalogu sa Moskvom i koji se bave besramnim huškanjem Kijeva“, prenose RIA novosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Na listi britanskih državljana kojima je zabranjen ulazak u Rusiju su: premijer Boris Džonson, ministar pravde Dominik Rab, ministarka spoljnih poslova Elizabet Tras, ministar odbrane Ben Volas, ministar saobraćaja Grant Šaps, ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel, ministar finansija Riši Sunak, ministar za preduzetništvo, energetiku i industrijsku strategiju Kvazi Kvarteng, ministarka za digitalizaciju, kulturu, medije i sport Nadin Doris, zamenik ministra odbrane Džejms Hipi, premijerka Škotske Nikla Sterdžen, državni tužilac Engleske i Velsa Suela Braverman i konzervativna poslanica i bivša britanska premijerka Tereza Mej.

Rusija je u martu zabranila i američkom predsedniku Džou Bajdenu i nizu drugih američkih zvaničnika da uđu u zemlju. Ranije ove nedelje, vlade Velike Britanije i SAD su najavile nove sankcije Rusiji.

Sankcije su uključivale finansijske mere za nanošene štete ruskoj ekonomiji i kažnjavanje ruskog predsednika Vladimira Putina, visokih zvaničnika i ljudi koji su imali koristi od tog režima.

BONUS VIDEO: Bombardovana železnička stanica u Kramatorsku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News