Krstarica Moskva, ratni, vojni brod Moska
Foto: Zhang Jiye / Xinhua News / Handout / AFP / Not supplied / WillWest News / Profimedia

Tokom prvih 50 dana rata u Ukrajini, ruska flota izgubila je dva važna broda. Prvi je bio desantni brod Saratov klase Aligator, a drugi, ujedno je i najveći gubitak za rusku vojsku od Drugog svetskog rata, krstarica „Moskva“, vodeći brod Crnomorske flote i ponos ruske vojske.

Tačne okolnosti pod kojima je 186 metara duga krstarica „Moskva“ potonula, kao i tačno vreme kada se to dogodilo, nisu sasvim jasni. Poznato je da je na brodu, na kojem je bilo 510 mornara, došlo do eksplozije i požara, ali ruska i ukrajinska verzija ovog događaja se dramatično razlikuju.

Ukrajina tvrdi da su oko tri sata ujutru ću noći između srede i četvrtka dve rakete „Neptun“ pogodile brod, nakon čega je počeo da tone. Takođe, ukrajinska strana tvrdi da je bilo žrtava na brodu, pa čak i da je poginulo do 300 mornara, ali Rusija to negira.

Naprotiv, Rusija tvrdi da žrtava uopšte nije ni bilo i da su svi sa broda evakuisani nakon što je na krstarici došlo do eksplozije zaliha municije, nakon čega je došlo i do požara. Rusija ni u jednom saopštenju o „Moskvi“ nije pominjala napad Ukrajine.

Međutim, Rusija je isto tako prvo nije želela da prizna da je brod potopljen, već je tvrdila da je u plovnom stanju. Skoro 24 sata kasnije, iz ruskog ministarstva odbrane stiglo je priznanje da jekrstarica potopljena, ali kako tvrde, zbog oluje tokom tegljenja broda.

Zapadni stručnjaci smatraju da je gubitak ovog broda veliki udarac za Rusiju, jer je reč o brodu koji je imao ključnu ulogu i kao komandni brod i kao čvor protivvazdušne odbrane u Crnom moru.

„Moskva“ je, inače, izgrađena u vreme Sovjetskog saveza i bila je jedan od samo tri krstarice klase Slava u ruskoj mornarici. Prvobitno je puštena u rad 1979. godine, ali je opsežno remontovana i vraćena u operativni status 2021. godine.

Brod „Seratov“

Ukrajinske vlasti saopštile su 25. marta da su uništile veliki ruski desantni brod „Saratov“, koji je eksplodirao i izgoreo u luci okupiranog ukrajinskog grada Berdjanska na obali Azovskog mora. Snimci uništenog broda kružili su društvenim mrežama, a potom su s pojavili navodi da je Rusija sama kriva što je potopljen vojni brod.

Naime, ruske televizije su nekoliko dana ranije objavile prilog u kojem je bilo prikazano iskrcavanje oklopnih vozila sa broda, doduše broda „Orsk“, u luci u Berdjansku.

“Ovo je jedinstven prizor. Ruska pomorska armada u luci koju su ukrajinske trupe napustile bez borbe, ostavljajući njene objekte potpuno netaknute. Smisao ovog broda je prevoz ljudi i teške opreme. Na njega može stati čak 20 tenkova ili 40 oklopnih transportera, zajedno sa stotinama i stotinama vojnika. Da bi ruska operacija uspela, najvažnije je da se trupe neprekidno sanbdevaju i pojačavaju”, poručio je reporter ruske televizije.

Nekoliko dana kasnije ukrajinska vojska pogodila je brod „Seratov“ upravo u ovoj luci, na istoj lokaciji gde ga je ruska televizija snimila. To je podstaklo nagađanja da je brod pogođen jer su Rusi slučajno otkrili tačnu lokaciju i aktivnosti tog broda, ali i nekoliko drugih koji su bili u toj luci. Ni Ukrajina ni Rusija nisu potvrdili ove navode.

BONUS VIDEO Krstarica „Moskva“ – ponos ruske flote

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare