Foto: EPA-EFE/VALDA KALNINA

Rusija je još jednom zapretila Finskoj i Švedskoj, koje razmatraju ulazak u NATO savez. Rusko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je da će biti posledica ako Finska i Švedska uđu u NATO, prenosi AFP.

Vojne akcije Moskve u Ukrajini izazvele su dramatičan zaokret u javnom i političkom menjenju i u Finskoj i u Švedskoj zbog dugotrajne politike vojnog nesvrstavanja.

Finska je ove nedelje saopštila da će odlučiti da će podneti zahtev za članstvo u NATO u roku od nekoliko nedelja, a Švedska takođe razgovara o pridruživanju alijansi.

Foto:EPA-EFE/MAURI RATILAINEN

„Izbor je na vlastima Švedske i Finske. Ali treba da shvate posledice takvog koraka po naše bilateralne odnose i po arhitekturu evropske bezbednosti u celini“, rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova u saopštenju.

Ona je dodala da je malo verovatno da će članstvo Švedske i Finske u NATO doprineti jačanju njihovog međunarodnog prestiža.

Marija Zaharova
Marija Zaharova Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Zaharova je rekla da je politika nesvrstavanja dve zemlje „obezbeđivala pouzdan nivo bezbednosti“, dok članstvo u vojnom savezu „nije sposobno da ojača njihovu nacionalnu bezbednost“.

„Oni će se automatski naći na frontu NATO-a“, dodala je Zaharova.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev je upozorio u saopštenju da će ruska vojska „više nego udvostručiti“ svoje snage na zapadnom krilu Rusije, ako Švedska i Finska uđu u NATO.

PROČITAJTE JOŠ:

„Kopnene i protivvazdušne snage biče pojačane“, napisao je na Telegramu, i dodao da će Rusija rasporediti i „značajne pomorske snage“ u Finskom zalivu.

Takođe je istakao da će Rusija rasporediti i nuklearno oružje u blizini tri baltičke države i Skandinavije ako Finska i Švedska uđu u NATO.

„Ako Švedska i Finska uđu u NATO“, dodao je Medvedev, „više neće biti moguće govoriti o bilo kakvom nenuklearnom statusu Baltika – ravnoteža se mora uspostaviti“, zaključio je on.

BONUS VIDEO: Retrospektiva dešavanja u Buči

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare