Vladimir Putin i Alina Kabaeva Foto: Kremlin.ru / WillWest News / Profimedia

Ruski predsednik zvanično je bio u braku samo jednom. Ljudimila Putina, sada Očeretnaja, rodila je Vladimiru Putinu dve ćerke - Mariju i Katerinu koje su juče sankcionisane od strane Sjedinjenih Američkih Država zbog invazija Rusije na Ukrajinu. Iako su Putina tokom godina povezivali sa mnogim ženama, jedna se izdvojila. Njeno ime je Alina Kabajeva i dobro je poznata ruskoj javnosti.

Vladimir Putin vešto je skrivao detalje iz svoh privatnog života, ali su pojedini nezavisni mediji u Rusiji uspeli da saznaju informacije o članovima njegove porodice. Često bi nakon toga bili sankcionisani, proganjani ili u potpunosti ugašeni.

Putin je u braku sa Ljudmilom proveo skoro 30 godina. Razvod su objavili na državnoj televiziji, i to nakon prisustvovanja operi. Ljudmila je tada istakla da ona ne voli pažnju javnosti i fotografisanje, što je stalni deo posla njegog muža.

Foto: Kremlin.ru / East2West News / Profimedia

Međutim, u javnosti su se brzo pojavile informacije da je razlog kraha braka predsedničkog para zapravo njegova veza sa ritmičkom gimnastičarkom Alinom Kabajevom.

Oni su samo nekoliko puta fotografisani zajedno su javnosti na svečanim događajima. Kabajeva je jedna od najuspešnijih ritmičkih gimnastičarki u Rusiji i osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2004. godine u Atini.

Nedugo potom, upoznala se sa Putinom, a sportsku karijeru zamenila političkom. Kabajeva je postala član vladajuće Jedinstvene Rusije i poslanica te stranke u ruskoj Dumi.

Duma
Foto: Karpov Sergei / TASS / Profimedia

Tada se već uveliko govorilo da je njen iznenadni politički uzlet posledica veze sa Vladimirom Putinom.

„Prva ljubavnica Rusije“, kako su je nazvali ruski mediji, nekoliko godina provela je u parlamentu, da bi potom započela i karijeru u medijima. Kabajeva je pre nekoliko godina došla na čelo upravnog odbora Nacionalne medijske grupe – najvećeg ruskog konglomerata pod kontrolom Kremlja.

Misteriozni nestanak

Koliko su mediji voleli Alinu, njenu pojavu i sve karijere koje je započela, toliko je Alina volela medije. Dok se bavila ritmičkom gimnastikom, ali i na funkciji poslanice u Dumi, Kabajeva je krasila naslovne strane mnogih medija i davala intervjue gotovo svake nedelje.

Alina Kabajeva Foto:Mudrats Alexandra / TASS / Profimedia

„Nije dovoljno samo da budete dobri u svom poslu, bitne su i pojava i harizma. Pogledajte me, svi žele da budu kao Alina“, rekla je ona svojevremeno.

Sankcije Mariji i Katerini

O Putinovim priznatim ćerkama ne zna se mnogo. Marija Vorontsova udata je za holandskog biznismena Jorita Fasena sa kojim ima i dete. Mlađa naslednica Katerina Tihonova bila je udata za ruskog milijardera Kirila Šamalova, a trenutno vodi kompaniju „Inopraktika“ i zamenik je direktora Instituta za matematička istraživanja složenih sistema pri Moskovskom državnom univerzitetu. SAD su juče uvele sankcije Mariji i Katerini, kao i ćerki Sergeja Lavrova zbog sumnje da njihovi očevi imovinu u inostranstvu kriju na ime dece.

Ipak, u nekom momentu Alina je nestala iz javnosti. Mesecima nije bilo ni traga nekadašnjoj gimnastičarki, koja je Ruse toliko navikla na svoju pojavu da su se društvene mreže usijale od pitanja „Gde je Alina?“.

Alina Kabajeva Foto:Alina Kabaeva / East2West News / Profimedia

Kremlj nikada nije hteo da potvrdi te navode, ali veruje se da je Kabajeva u periodu između 2014. i 2015. godine rodila prvo dete Vladimiru Putinu. U prilog ovim tvrdnjama idu i fotografije zabeležene na jedinom događaju na kom se Alina tada pojavila u širojoj crvenoj haljini ispod koje se nazire trudnički stomak.

Godinu dana kasnije na sportskom događaju uslikana je sa burmom na ruci, a nedugo potom i sa detetom na tribinama utakmice.

Alina Kabajeva Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Alina nikada nije želela da potvrdi ove navode, ali je nakon istih potpuno nestala iz javnosti.

Rat i peticija

Kabajeva sada živi u Švajcarskoj, a pojedini ruski mediji tvde da je Putinu rodila četvoro dece. Kada je Putin najavio početak „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini, međunarodna zajednica uvela je sankcije kako Rusiji, tako i predsedniku lično.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na udaru su se našli i njegovi najbliži saradnici, prijatelji, a sada i članovi porodice jer Zapad veruje da će tako ekonomski oslabiti Rusiju i njenog predsednika.

Međutim, uprkos apelima mnogih Ukrajinaca i međunarodne zajednice, na listi sankcija još uvek se nije našla Alina Kabajeva, za koju mnogi tvrde da je i u braku sa ruskim predsednikom.

Umesto sankcija, ona živi u Švajcarskoj, gde je nedavno pokrenuta i peticija za njenu deportaciju u Rusiju.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO Sastanak Vladimira Putina i Angele Merkel u Moskvi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)