Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia; Mykola Miakshykov / Zuma Press / Profimedia; Alexander Kazakov / Sputnik / Profimedia; ; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia;

Rusko vojno rukovodstvo je pretrpelo je brojne promene od početka rata u Ukrajini. Iako na početku invazije Rusija nije imala jednog generala koji bi komandovao borbama, jer se Moskva nadala da će sve biti gotovo za par dana, kasnije su se generali nizali, dolazili i prolazili. Kako bi ko od njih napravio "grešku", pretrpeo poraz na bojnom polju i tokom ofanzive, dolazio bi novi i tako u krug. Trojica su obeležila ovu invaziju sa ruske strane, a to su Aleksandar Dvornikov, Sergej Surovikin i Valerij Gerasimov, koji je sada možda ugrožen zbog nedavne pobune Vagnera.

Aleksandar Dvornikov

Mesec i po dana od početka ruske invazije došlo je do reorganizovanja unutar ruske vojske. Trupama je sredinom aprila 2022. godine počeo da komanduje komanduje-general Aleksandar Dvornikov, koji ima veliko iskustvo u borbenim operacijama u Siriji i važi za jednu od najjačih karika ruske vojske.

Njegova biografija je predstavljena na njegovom profilu na stranici Ruskog kadetskog bratstva.

Foto:Aris Messinis / AFP / Profimedia

Rodom iz Sirijska, na ruskom Dalekom istoku, Dvornikov je studirao na Moskovskoj višoj vojnoj školi, Vojnoj akademiji Frunze i Vojnoj akademiji Generalštava. Dvornikov je komandovao motorizovanim bataljonom raspoređenim u Istočnoj Nemačkoj sve dok ruske trupe nisu napustile zemlju 1994. Između 2000. i 2003. Dvornikov je vodio štab divizije, a zatim je bio komandant divizije u Severno-kavkaskom vojnom okrugu. U drugoj polovini 2000-ih komandovao je trupama u sibirskim i dalekoistočnim vojnim oblastima, piše u biografiji.

Vladimir Putin i Aleksandr Dvornikov
Vladimir Putin i Aleksandr Dvornikov Foto:Sputnik/Handout via REUTERS

Poznato je i da je pre odlaska u Siriju bio zamenik komandanta Jekaterinburškog centralnog vojnog okruga. Tada je odlikovan medaljom za zasluge otadžbini u Oružanim snagama SSSR III stepena, medaljom za vojne zasluge, medaljom za zasluge pred otadžbinom IV stepena sa sabljama, medaljom za hrabrost i mnogim drugih medaljama i priznanjima.

„Povećane vojne sposobnosti ruskih oružanih snaga pomogle su da naše snage rasporedimo na velike udaljenosti i da ih efikasno koristimo. To je rezultat intenzivne vojne obuke, neočekivanog testiranja borbenih sposobnosti snaga i njihovog posedovanja savremenog naoružanja i tehnologije“, rekao je Dvornikov na dodeli ordena 2016. godine.

U Kremlju iste godine, Putinu je poklonio suvenir – fotografiju krova u Siriji sa sloganima zahvalnosti ruskim snagama. Tek nedelju dana nakon dodele, u medijima se pojavila informacija da je Dvornikov zapravo direktni komandant ruske operacije u Siriji. Oružanim snagama Rusije u Ukrajini komandovao je od aprila do oktobra 2022. godine.

Aleksandr Dvornikov
Aleksandr Dvornikov Foto:Erik Romanenko / TASS / Profimedia

Genadij Židko

Još krajem maja 2022. godine se pričalo o lošim rezultatima ruske vojske i njene komande. U junu 2022. godine su postojala nagađanja da se sprema smena Dvornikova i da će ga zameniti general Sergej Surovikin. Međutim, pojedini mediji navode da ga je zamenio general Genadij Židko. Njegovo ime se pominje često i ne vezuje se za neke velike bitke i dostignuća na frontu.

Za potvrdu da je on komandovao ruskom vojskom, mediji se pozivaju na britansko ministarstvo odbrane.

Tada je Rob Li, analitičar za rusku vojsku Kraljevskog koledža London, na Tviteru naveo da je krajem juna 2022. godine rusko Ministarstvo odbrane navodno potvrdilo svoju komandnu strukturu u Ukrajini, da je Židko komandant ruskih snaga, Aleksander Lapin komandant Centralne grupe snaga u Ukrajini, a Sergej Surovikin Južne.

Li je tada podsetio je da Rusija „nije imala generalnog komandanta u inicijalnoj fazi u martu, kršeći time princip jedinstva komande”.

Židko je nosilac medalje Heroja Ruske Federacije za svoje služenje u Siriji. Nakon toga je komandovao Istočnim vojnim okrugom i vodio je Glavnu vojno-političku direkciju ruskih oružanih snaga. Krajem maja je objavljeno da je on postao nadležan za ruske snage u Ukrajini, menjajući Dvornikova.

Služio je u Tadžikistanu 2001. kao komandant 92. motostreljačkog puka u Dušanbeu, a od avgusta 2007. do jula 2009. bio je komandant gardijske 20. motostreljačke divizije Severnokavkaskog vojnog okruga u Volgogradu. Tokom ove službe nastavio je rad generala Lapina na poboljšanju borbene i tehničke obuke. Takođe je nadgledao početak tranzicije divizije sa regruta na profesionalne vojnike.

Od 2017-2018. godine služio je kao zamenik načelnika Generalštaba ruskih oružanih snaga, a potom komandant Istočnog vojnog okruga, menjajući na tom mestu Aleksandra Žuravljova. Prošlog novembra postavljen je na čelo Glavne vojno-političke direkcije ruskih oružanih snaga, menjajući time Andreja Kartapolova koji se penzionisao.

Nikada nije zvanično potvrđeno da li je Židko bio na čelu Oružanih snaga Rusije u Ukrajini.

Sergej Surovikin

Iako je godinama deo ruske vojske i praktično je rukovodio operacijom u Siriji, svet je tek u oktobru prošle godine podrobnije upoznao generala Sergeja Surovikina. Surovikin je 12. oktobra postavljen za glavnog komandanta ruske vojske u Ukrajini i odmah je naredio masovne napade na više ukrajinskih gradova. On je služio Kremlju u pet ratova, ostavljajući za sobom krvavi trag, devastirane gradove i uništene živote i stekao jezivi nadimak „General Armagedon“.

Sergej Surovikin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Surovikin je rođen Novosibirsku, a prvi put je postao poznat u pokušaju puča 1991. godine. Njegova jedinica prouzrokovala jedine smrti među demonstrantima koji su se okupili u Moskvi da zaštite izabranog predsednika Borisa Jeljcina. Tada mladi major, proveo je šest meseci u zatvoru pre nego što su optužbe odbačene.

Četiri godine kasnije, Surovikin je ponovo zatvoren zbog ilegalne prodaje vatrenog oružja. Uprkos tome što je proglašen krivim po tri tačke optužnice, pušten je na uslovnu kaznu od samo godinu dana, a ne na maksimalnih osam godina zatvora. Čak je i ova kazna kasnije poništena.

Vojnici pod njegovom komandom počinili su brojne zločine u Čečeniji, a godinama kasnije optužen je da je pretio ubistvom novinaru i poslaniku, koji je saveznik opozicionog lidera i borca za borbu protiv korupcije Alekseja Navaljnog, a koji je istraživao poslovne aktivnosti Surovikinove supruge Ane. Ona poseduje nekoliko stanova i plac u skupom predgrađu Moskve u blizini ultrabogatih oligarha.

Foto: Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

Međutim, Surovikin nije ispunio očekivanja ruskog predsednika Vladimira Putina u Ukrajini, a već u novembru je doživeo veliki poraz u Hersonu, koji su tada povratile ukrajinske snage. Ruske trupe su morale da se kompletno povuku, a Surovikin je to tada pravdao kao „opravdan potez“.

Surovikin se zbog šefa Vagnera Jevgenija Prigožina nedavno našao u nezavidnoj situaciji. Nakon pobune Prigožina i njegove grupe Vagner protiv ruskog vojnog vođstva, pojavile su se tvrdnje da mu je u tome pomogao upravo Surovikin.

Nekoliko dana posle pobune, pojavile su se tvrdnje da je Surovikin uhapšen. Glasine o hapšenju Surovikina ranije je objavio vojni bloger Vladimir Romanov. Prema njegovim rečima, general je uhapšen 25. juna, dan nakon pobune Vagnera predvođenog Jevgenijem Prigožinom.

Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia, GAVRIIL GRIGOROV / SPUTNIK / KRE/EPA-EFE, Yevhen Kotenko / UkrInform / Profimedia,REUTERS/Gleb Garanich

Surovikin je navodno unapred znao za planove Jevgenija Prigožina da pokrene oružanu pobunu protiv ruskog vojnog vrha, objavio je ranije Njujork tajms pozivajući se na američke zvaničnike upoznate sa obaveštajnim podacima. Kažu da sada pokušavaju da otkriju da li je Surovikin pomogao u planiranju pobune koja se pretvorila u marš na Moskvu i postala najozbiljnija pretnja režimu predsednika Vladimira Putina u njegove 23 godine na vlasti. Surovikin je nešto duže od dva meseca proveo na mestu komandanta Oružanih snaga Rusije u Ukrajini.

PROČITAJTE JOŠ:

Valerij Gerasimov

Surovikin je smenjen u januaru ove godine, a na njegovo mesto je potom došao Valerij Gerasimov. Kako navode svetski mediji, Gerasimov je bio jedna od tri osobe, uz ruskog predsednika Vladimira Putina, zadužena za planiranje invazije na Ukrajinu.

U maju je navodno posetio liniju fronta u istočnoj regiji Donbasa jer su trupe patile od niskog morala i teških gubitaka. Gerasimov je načelnik Generalštaba i veteran iz Drugog čečenskog rata.

Bivši ukrajinski novinar i vojni veteran Viktor Kovalenko tvrdi da je Putin poslao Gerasimova u Ukrajinu da mu „osigura pobedu“.

Foto: REUTERS/Maxim Shemetov

Od samog početka je bilo jasno da Gerasimov nema podršku boraca iz grupe Vagner.

Geramisov je krajem decembra izazvao bes kod plaćenika Vagnera, barem sudeći po snimku koji je objavljen.

Istraživački novinar Hristo Grozev iz Belingketa objavio je video na kojem se vidi kako članovi privatne ruske plaćeničke grupe Vagner nazivaju načelnika glavnog štaba ruskih oružanih snaga „govnom“.

Foto: Tanjug/Mikhail Kuravlev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Video navodno prikazuje borce u ukrajinskom gradu Bahmutu na prvoj liniji fronta, kako se obraćaju Valeriju Gerasimovu govoreći: „Ti si jedno govno. Gde je municija? Ovde više nemamo granata.“

Više puta ga je javno optuživao i sam Prigožin upravo zbog loše vođstva ruske vojske i nedostatka municije za borce Vagnera. Čak je u više navrata tražio i njegovu smenu.

Nakon pobune Vagnera i Prigožina, delovalo je kao da je Gerasimov nestao. Međutim, ministarstvo odbrane Rusije je objavilo snimak na kojem se vidi Gerasimov dok sluša izveštaj, što je njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od pobune privatne vojne kompanije „Vagner“ 24. juna.

Foto: Tanjug/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

BONUS VIDEO: Zelenski u Bahmutu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar