Foto: EPA-EFE/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT/SATELLITE IMAGE 2022 MAXAR TECHNOLOGIES/PAVEL BEDNYAKOV / SPUTNIK / KREMLIN/ROMAN PILIPEY/Elena Ivanova / Sputnik / Profimedia

Ukrajinska strana odgovorna je za eksploziju mosta na Krimu, koji povezuje kopnenu Rusiju i anektirano poluostrvo, napisala je na svom Telegram nalogu Hana Malijar, zamenica ukrajinskog ministra odbrane.

Kako prenosi Novaja Gazeta, Malijar je objavila na svojim društvenim mrežama osvrt na uspešne operacije ukrajinske vojske tokom 500 dana rata protiv Rusije. Njena izjava je prvi put da ukrajinski zvaničnik priznaje da je Kijev odgovoran za eksploziju.

„Pre 273 dana izveli smo prvi udar na most na Krimu kako bismo poremetili rusku logistiku“, napisala je Malijar.

Foto: Elena Ivanova / Sputnik / Profimedia

Pre toga je ukrajinska strana samo nagovestila svoju povezanost sa eksplozijom mosta na Krimu. Krajem maja, Vasilj Malijuk, šef ukrajinske Službe bezbednosti, pomenuo je da je Ukrajina sprovodila „određene operacije” na mostu Krim, a Rusija je to kasnije „proglasila terorističkim napadom”.

POGLEDAJTE JOŠ:

Eksplozija se dogodila u ranim satima 8. oktobra, pri čemu se urušila površina puta na nekoliko delova i zapalio voz koji je prevozio zapaljive materije. U eksploziji su poginule četiri osobe.

Sledećeg dana, Vladimir Putin je eksploziju nazvao „terorističkim napadom na kritičnu rusku infrastrukturu“ i rekao da je Ukrajina to planirala. Aleksandar Bastrikin, predsednik ruskog Istražnog komiteta, rekao je da su „građani Rusije i drugih zemalja bili umešani u planiranje napada“.