Aleksandar Dvornikov
Aleksandar Dvornikov Foto: Erik Romanenko / TASS / Profimedia

Poslednjih dana u Ukrajini, na koju je Rusija počinila invaziju, vidljivo je pregrupisanje ruskih trupa sa severa zemlje na istok Ukrajine u region Donbasa. Takođe došlo je i do reorganizovanja i unutar same vojske, pa se čini je da ruski predsednik Vladimir Putin želi da Rusija napravi zaokret u načinu ratovanja, što potvrđuju tvrdnje zapadnog zvaničnika koji je da trupama sada komanduje-general Aleksandar Dvornikov, koji ima veliko iskustvo u borbenim operacijama u Siriji i važi za jednu od najjačih karika ruske vojske.

Zvaničnik je rekao i da je ključni razlog angažovanja Dvornikova lošu koordinacija ruskih snaga, jer ruske snage nisu obučene da funkcionišu na taj način.

Pročitajte još:

Inače, ruska javnost nije dovoljno upoznata sa Dvornikovljevom karijerom. Njegova biografija je predstavljena na njegovom profilu na stranici Ruskog kadetskog bratstva i ne otkriva mnogo informacija.

„Rodom iz Sirijska, na ruskom Dalekom istoku, Dvornikov je studirao na Moskovskoj višoj vojnoj školi, Vojnoj akademiji Frunze i Generalštabnoj vojnoj akademiji. Dvornikov je komandovao motorizovanim bataljonom raspoređenim u Istočnoj Nemačkoj sve dok ruske trupe nisu napustile zemlju 1994. Između 2000. i 2003. Dvornikov je vodio štab divizije, a zatim je bio komandant divizije u Severno-kavkaskom vojnom okrugu. U drugoj polovini 2000-ih komandovao je trupama u sibirskim i dalekoistočnim vojnim oblastima“, piše u biografiji.

Aleksandar Dvornikov
Aleksandar Dvornikov Foto: Erik Romanenko / TASS / Profimedia

Poznato je i da je pre odlaska u Siriju bio zamenik komandanta Jekaterinburškog centralnog vojnog okruga. Tada je odlikovan medaljom za zasluge otadžbini u Oružanim snagama SSSR III stepena, medaljom za vojne zasluge, medaljom za zasluge pred otadžbinom IV stepena sa sabljama, medalja za hrabrost i mnogim drugih medaljama i priznanjima.

Zvaničnik je za BBC rekao da je Dvornikov sve postigao glatko i vrednim radom, nikada nije bio ničiji štićenik i teškom mukom je napredovao u vojnoj hijerarhiji.

Putinu doneo suvenir iz Sirije

Odlikovan je i ordenom Heroja Rusije, kako izvor kaže za ukupan rezultat ruske kampanje u Siriji, a ne za bilo kakve lične zasluge.

„Povećane vojne sposobnosti ruskih oružanih snaga pomogle su da naše snage rasporedimo na velike udaljenosti i da ih efikasno koristimo. To je rezultat intenzivne vojne obuke, neočekivanog testiranja borbenih sposobnosti snaga i njihovog posedovanja savremenog naoružanja i tehnologije“, rekao je Dvornikov na dodeli ordena 2016. godine.

U Kremlju iste godine, Putinu je poklonio suvenir – fotografiju krova u Siriji sa sloganima zahvalnosti ruskim snagama. Tek nedelju dana nakon dodele, u medijima se pojavila informacija da je Dvornikov zapravo direktni komandant ruske operacije u Siriji.

„Malo ljudi zna da je general-pukovnik Aleksandar Dvornikov, koji je upravo dobio orden Heroja Rusije, skoro pola godine komandovao našim vojnim kontingentom u Siriji“, pisali su tada ruski mediji.

Zapravo, za njegovu ulogu u operaciji znao je mali broj ljudi.

Međutim sada, godinama kasnije, svi znaju ko je Dvornikov i iščekuju njegove vojne rezultate.

BONUS VIDEO: Ukrajina predstavnici EU u Buči nove žrtve na istoku zemlje Sankcije Rusiji se povećavaju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar