Vladimir Putin Foto:Tanjug/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas se prvi put susreo s majkama vojnika koji ratuju u Ukrajini. Susret je organizovan nakon više nedelja javnih kritika na društvenim mrežama koje su objavljivali roditelji, rođaci i bližnji mobilisanih vojnika.

Mnoge žene i majke mobilisanih vojnika optužile su vlasti da nisu dovoljno obučile ni opremile njihove supruge i sinove pre nego što su ih poslale na front.

No, baš kao i sve što čini Kremlj, izgleda da se radilo o pažljivo orkestriranom događaju pa su za sastanak s Putinom odabrane vrlo specifične majke i žene, prenosi Index.hr.

Kako javlja Gardijan, Putin je na sastanku primio majku bivšeg vladinog zvaničnika, majku visokog vojnog i policijskog zvaničnika iz Čečenije, kao i niz žena koje su aktivne u proratnom nevladinom udruženju koje finansira država.

Gardijan je uspio potvrditi identitet najmanje tri žene koje su se danas sastale s Putinom u njegovoj rezidenciji u Novo-Ogarjovu, u predgrađu Moskve. Među njima nije nijedna od žena koje su kritički raspoložene prema ratu u Ukrajini, a više žena koje su pozvane na sastanak javno je pokušavalo primiriti strahove o lošem tretmanu, neadekvatnoj obuci i drugim opasnostima s kojima se suočavaju mobilisani Rusi.

Pozvana i Putinova propagandistkinja

No sama činjenica da je Kremlj organizovao sastanak s majkama vojnika pokazuje da je Putin zabrinut zbog percepcije mobilizacije u Rusiji, navodi Gardijan.

Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/ALEXANDER SHCHERBAK / KREMLIN POOL / SPUTNIK

„Jasno je da je život puno kompleksniji od onog što možete videti na TV ekranima ili čak na internetu – tamo ne možete verovati ništa jer ima puno laži i dezinformacija“, rekao je Putin ženama koje su sedele oko velikog ovalnog stola.

„Zato smo se okupili ovde zajedno, zato sam predložio ovaj sastanak, jer sam hteo poslušati šta imate da kažete, da čujem iz prve ruke“, dodao je.

Putin je kazao da onima koje su izgubile sinove ne može da kaže samo formalne i standardne stvari vezane za izražavanje saučesća, ali da zato može da im prenese uveravanje da čitavo rukovodstvo zemlje deli sa njima njihov bol, prenela je agencija Tas s.

Vladimir Putin Foto:

„Učesnici specijalne operacije su svi pravi heroji i niko osim njih ne zna kakav je to posao i koliko je opasan. Delimo bol sa onima koji su izgubili dete, učinićemo sve da osete našu podršku i oslonac“, rekao je Putin, preneo je Sputnjik.

PROČITAJTE JOŠ:

Rekao je da nimalo ne žali što je pokrenuo ono što naziva ruskom „specijalnom vojnom operacijom“ protiv Ukrajine, ocenivši rat prelomnim trenutkom u kojem se Moskva konačno suprotstavila zapadnoj hegemoniji.

Komentari majki predsedniku nisu odmah prikazani u snimljenom televizijskom isečku, prenosi Jutarnji list.

Gardijan navodi kako je jedna od žena koje su sedele pored Putina bila Olesja Šigina, ultrakonzervativna ruska pesnikinja, filmašica i aktivistkinja koja je nedavno bila u okupiranim područjima Ukrajine na istoku kako bi režirala proratni film o ruskim snagama.

BONUS VIDEO: Haos na samitu G20: Rusija gubi i tradicionalne saveznike, Britanija poslala brutalnu poruku Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar