Foto: Tanjug/Ken Ishii/Pool Photo via AP

Kineski lider Si Đinping primio je uz najviše državne počasti predsednika Brazila Luiza Injasija Lulu da Silvu koji je u poseti Pekingu u nastojanju da ojača odnose dve zemlje posle krize nastale dok je na vlasti u Braziliji bio Žair Bolsonaro.

Ovo je drugi dan Luline posete Kini, najvažnijem trgovačkom partneru i ključnom u otporu ekonomskim institucijama pod dominacijom Zapada.

Lula je u Velikoj narodnoj hali kraj trga Tjenanmen u Pekingu dobio pune državničke počasti: kineska vojska je u njegovu čast 21 put ispaljivala plotune, a dva lidera su hodala zajedno uz zvuke brazilske pesme „Novo Tempo“, što znači – nova vremena.

Foto: Tanjug/Ken Ishii/Pool Photo via AP

Brazilski lider želi da obnovi veze sa Kinom nakon što su odnosi dve zemlje prošli kroz turbulentnu fazu dok je na vlasti u Brazilu bio Lulin prethodnik, desničarski predsednik Žair Bolsonaro.

Bolsonarova vlast je optuživala Komunističku partiju Kine da stoji iza pandemije kovida-19 i tvrdila da kineska kompanija Huavej špijunira za Peking.

Lula i Si uglavnom su razgovarali o trgovinskim vezama i drugim oblicima saradnje, ali su se dotakali i konflikta u Ukrajini i složili se oko potrebe da se on reši pregovorima, javila je kineska državna televizija Si-Si-Ti-Vi (CCTV).

Foto: Tanjug/Ken Ishii/Pool Photo via AP

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Kina i Brazil kao strateški partneri dele „opsežne zajedničke interese“.

Brazilski ambasador u Kini je rekao da je sastanak Lule i Sija trajao oko tri sata i ocenio da je njegova dužina sama po sebi pozitivan znak.

PROČITAJTE JOŠ:

Ministar finansija Brazila Fernando Hadad rekao je da njegova zemlja planira „veliki korak napred u kvalitetu odnosa“ sa Kinom i da „predsednik Lula želi politiku reindustrijalizacije“, a da ovom posetom „počinje novi izazov za Brazil: dovesti direktne investicije iz Kine“.

Hadad je rekao da odnos Brazila sa Kinom ne utiče na interes Brazilije da ima snažne veze sa SAD, i dodao da žali zbog toga što su „neke američke kompanije nedavno odlučile“ da napuste njegovu zemlju.

Foto: Tanjug/Ken Ishii/Pool Photo via AP

„Želimo partnerstva sa tri velika trgovinska bloka: SAD, Evropskom unijom i Kinom“, rekao je Hadad.

Tokom sastanka Lule i Sija potpisani su bilateralni sporazumi u 15 oblasti – od poljoprivrede do aeronautike.

Foto: Tanjug/Ken Ishii/Pool Photo via AP

BONUS VIDEO: Sastanak Putina i Si Đinpinga

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar