Nilski konj koji je pripadao narko-bosu Pablu Eskobaru poginuo je u Kolumbiji nakon što ga je udario automobil, navodi se u saopštenju kolumbijskih zvaničnika.

Nilski konj je poginuo na licu mesta, dok je osoba u automobilu dobila medicinsku pomoć od strane hitnih službi, nakon sudara u utorak uveče na putu između Medeljina i kolumbijske prestonice Bogote.

Zvaničnici su rekli da „situacije poput ove ponovo potvrđuju da je prisustvo nilskih konja u regionu ekološki i društveni problem, koji zahteva međuinstitucionalnu artikulaciju u potrazi za sveobuhvatnim, dubinskim i pravovremenim rešenjima.

Eskobar je 1980-ih ilegalno uneo nilske konje u Kolumbiju kao deo kolekcije egzotičnih životinja koje je sakupio na svom ranču oko 250 kilometara od Medeljina, prenosi CNN.

Nakon njegove smrti 1993. godine, vlasti su premestile većinu životinja, ali ne i nilske konje jer su bili preteški za transport.

Foto: JOAQUIN SARMIENTO / AFP / Profimedia

Od tada su se brzo razmnožavali i sada postoji između 130 i 160 nilskih konja, koji se šire daleko izvan Eskobarovog bivšeg ranča gde su počeli kao populacija od samo jednog mužjaka i tri ženke.

Nedavno proglašena invazivnom vrstom u Kolumbiji, pretnja nilskih konja po poljoprivredu i bezbednost ljudi je dobro dokumentovana u istraživanjima, kao i uticaj otpada nilskog konja na nivo kiseonika u vodenim telima, što može smanjiti kvalitet vode i uzrokovati masovnu smrt ribe.

PROČITAJTE JOŠ:

Vlasti su pokušale da kontrolišu porast populacije životinja sterilizacijom, kontraceptivnim strelicama, a nedavno su najavile plan od 3,5 miliona dolara za preseljenje 70 nilskih konja u utočišta u Meksiku i Indiji.

Nemoguće je prevesti nilske konje nazad u njihovu rodnu Afriku jer postoji rizik da poremeti lokalni ekosistem.

U sredu je guverner Antiokije Anibal Gavirija pozvao nacionalnu vladu da ubrza svoj plan za prebacivanje nilskih konja u utočišta u Indiji i Meksiku.

BONUS VIDEO: Život i smrt Pabla Eskobara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar