Foto:Profimedia

Italijansko odeljenje za borbu protiv mafije (DIA) u poslednjem izveštaju parlamentu potvrdilo je da je Ndrangeta najjača kriminalna organizacija u Italiji i da je aktivna skoro u svim regionima na Apeninskom poluostrvu. Slede Kamora i Koza nostra, ali i manje mafijaške grupe.

Ndrangeta je mafijaška organizacija koja potiče iz Kalabrije, ima ogranke na svih pet kontinenata, piše RTS.

„Zahvaljujući kohezivnoj strukturi, vojnim sposobnostima i snažnim korenima na italijanskoj teritoriji, Ndrangeta danas apsolutno dominira kriminalnom scenom čak i van tradicionalno poznatih teritorija, sa aktivnostima u svim regionima Italije“, piše u izveštaju DIA.

Samo na severu postoji 46 kriminalnih grupa koje su poznate italijanskom odeljenju za istrage protiv mafije. Mafijaške delatnosti Ndrangete prevazilaze granice Italije i uključuju mnoge evropske zemlje, poput Španije, Francuske, Velike Britanije, Belgije, Holandije, Nemačke, Austrije, Slovačke, Rumunije, Bugarske i Malte, kao i američki kontinent, koji uključuje Kanadu, Ameriku, Kolumbiju, Peru i Argentinu, a prisutni su i na australijskom kontinentu.

Istraga je pokazala da se infiltriraju u administrativne i izborne strukture lokalnih vlasti kako bi preuzeli kontrolu nad javnim resursima i njihovim finansijskim tokovima, državom i zajednicom.

Kalabrijski klan i dalje najviše sarađuje sa južnoameričkim kartelima. Poslednjih godina je i zapadna Afrika, posebno Obala Slonovače, Gvineja Bisao i Gana, postala sve važnije logističko sedište za Ndrangetu i međunarodnu trgovinu drogom.

Najvažnije italijanske luke za ove nelegalne aktivnosti su Đoja Tauro u Kalabriji, luka Đenova, La Specija, Vado Ligure i Livorno.

„Nalazimo se pred ozbiljnom krizom vrednosti, koja pogađa mnoge lokalne administracije, službenike javne uprave koji su lakomi na laku zaradu, pa se stavljaju na raspolaganje mafiji i nelegalnim aktivnostima, korupciji, omogućavajući im tako da se integrišu i učvrste unutar pravnog i administrativnog sistema“, može se pročitati u poslednjem izveštaju DIA za Parlament.

Italijansko odeljenje za istrage protiv mafije u izveštaj uključuje i druge mafijaške organizacije u Italiji, poput Kamore i Koza nostre, koje su povezane sa Ndrangetom.

Sušenje mafijaškoj grupi Ndrangeta Foto:Arena/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Mafija „bacila oko“ i na Zimske olimpijske igre

U Milanu i Kortini je predviđena izgradnja olimpijskih sela, ulica, železnice, na šta je mafija bacila oko, budući da će se u Lombardiju mnogo investirati. Oko 50 odsto kriminalnih grupa koncentrisano je u regionu Lombardije, od ukupno 46 grupa, 25 je aktivno u provinciji, 16 u Pijemontu, tri u Liguriji, Venetuo, Vale da Aostu, Trentino-Alte Adiđeu.

Droga predstavlja pretnju pre svega za Lombardiju, u tom regionu je zato najviše operacija u borbi za suzbijanja narkotika, čak 3.729 i na trećem je mestu po zaplenjenoj drogi.

Samo u Milanu je 2021. godine zaplenjeno 3.000 kilograma droge. U tom regionu je i najveći broj kriminalnih dela mafije, čak 15 odsto, sledi Lacio sa 14,5 odsto, na trećem mestu je region Kampanija sa 13 odsto. To je zemlja Kamore, a klan deli svoje aktivnosti između Napulja i regiona, dodirujući sve sektore ekonomije na nelegalan način.

Matteo Messina Denaro Foto:Tanjug/Italian Police, LaPresse via AP&Carabinieri/Handout via REUTERS/Shutterstock

Koza nostra, Kamora i ostali

Vrlo slična situacije je i na Siciliji sa Koza nostrom. Hapšenje Matea Mesine Denara privuklo je medijsku pažnju, ali nije izazvalo veće potrese u mafijaškim krugovima.

PROČITAJTE JOŠ:

Od Palerma i okoline, familije učvršćuju veze sa drugim regionima i u inostranstvu. Za članove Koza nostre u Palermu dugo odsustvo čvrstog i stabilnog vođstva, kao i slabljenje strogih pravila i hijerarhijskih ograničenja, ide u korist afirmacije novih eksponenata koji vode poreklo iz mafijaških porodica.

Takođe se na slobodu vraćaju i stari, počasni članovi mafije, koji pokušavaju da ponovo dođu do moći i bogatstva. Sicilijanskoj mafiji su i dalje najzanimljivije trgovina drogom, iznuda, onlajn kladionice.

I region Pulja beleži porast kriminala, pored mafijaških organizacija izlaze na površinu i tri makro-sekcije – mafija iz Fodže, Bara i Sakra korono unita.

Slična je situacija i u regionu Bazilikata, jer nezaposlenost i ekonomska kriza dovode do porasta nelegalnih aktivnosti.

Što se Kamore tiče, navodi izveštaj DIA, oni se kreću u ekonomskom i društvenom tkivu sa velikom efikasnošću, finansirajući kompanije i proizvođače koji imaju poteškoće u poslovanju, iskorišćavajući veštine posredovanja, te tako dolaze do ogromnog profita koji nezakonito akumuliraju.

U stalnoj potrazi za novim privrednim sektorima koje može da eksploatiše, kriminalna organizacija je svoj interes usmerila na sakupljanje korišćenog jestivog ulja, što je danas izuzetno profitabilan posao.

BONUS VIDEO: Život i smrt Pabla Eskobara 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar