Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino

Povodom upada pristalica bivšeg krajnje desničarskog brazilskog predsednika Žaira Bolsonara u Kongres, predsedničku palatu i Vrhovni sud u Braziliji, levičarski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva naredio je intervenciju federalnih bezbednosnih snaga koja će trajati do 31. januara. Angažovao je i Nacionalnu gardu kako bi se ponovo uspostavio red u prestonici.

Lula da Silva se trenutno nalazi na službenom putu u državi Sao Paulo, navodi Rojters.

Pristalice Bolsonara upale su u nedelju u zgradu Kongresa, predsedničku palatu i Vrhovni sud, što podseća na slike upada u američki Kapitol pre dve godine od strane pristalica bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Levičarski predsednik Da Silva, koji je pobedio Bolsonara na izborima prošle godine, najavio je federalnu bezbednosnu intervenciju u Braziliji koja će trajati do 31. januara nakon što su glavne bezbednosne snage bile savladane od strane demonstranata.

Foto: REUTERS/Ueslei Marcelino

Lula je demonstrante nazvao „fašistima, fanaticima“ i rekao da će „svi ovi ljudi koji su ovo uradili biti pronađeni i kažnjeni.

Predsednik Brazila je naredio angažovanje nacionalne garde kako bi se ponovo uspostavio red u prestonici. Naredio je i zatvaranje centralnog dela Brazilije – uključujući i glavnu aveniju u kojoj se nalaze administrativne i vladine zgrade – na 24 sata.

Ministar pravde Flavio Dino nazvao je demonstracije „apsurdnim“ i naveo da „pokušaj da se volja nametne silom neće prevladati“.

Brazilsko javno tužilaštvo je u saopštenju navelo da je državni tužilac zatražio „momentalno otvaranje krivičnog istražnog postupka“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Protestom hiljade žuto-zeleno obučenih demonstranata koji su se pobunili u prestonici okončane su višemesečne tenzije posle izbora 30. oktobra. Bolsonaro, koji tek treba da prizna poraz, izneo je lažnu tvrdnju da je brazilski sistem elektronskog glasanja sklon prevari, što je izazvalo nasilni protest njegovih pristalica.

Foto: Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Oko tri sata nakon prvih izveštaja o invaziji, snage bezbednosti su uspele da ponovo zauzmu tri zgrade, preneo je GloboNevs.

TV slike pokazuju desetine izgrednika koji su odvedeni sa lisicama.

Protest pristalica Bolsonara predstavlja neposredan problem za Lulu, koji je inaugurisan tek 1. januara i koji je obećao da će ujediniti naciju rastrganu Bolsonarovim nacionalističkim populizmom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Televizijske slike prikazuju demonstrante kako upadaju u Vrhovni sud i Kongres, uzvikuju slogane i razbijaju nameštaj. Lokalni mediji procenjuju da je umešano oko 3.000 ljudi.

Foto: Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Američka vlada, koja mesecima pokušava da podstakne Bolsonara da prestane da seje neosnovane izborne sumnje, odlučno je stala u odbranu brazilskih demokratskih institucija, kao i mnoštvo drugih stranih lidera.

BONUS VIDEO: Upad demonstranata u zgradu parlamenta u Bagdadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar