Foto: Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Pristalice bivšeg brazilskog predsednika Žaira Bolsonara, koji odbijaju da prihvate njegov izborni poraz, upali su u nedelju u Kongres, Vrhovni sud i predsedničku palatu u prestonici, samo nedelju dana nakon inauguracije njegovog levičarskog rivala, predsednika Luiza Inasija Lule da Silve.

Hiljade demonstranata zaobišlo je bezbednosne barikade, popeli se na krovove, polomili prozore i upali u sve tri zgrade, koje su povezane preko ogromnog trga Tri sile u Braziliji.

Foto: Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

Neki pozivaju na vojnu intervenciju kako bi se krajnje desničar Bolsonaro vratio na vlast, piše AP.

Slike na TV kanalu Globo News prikazuju demonstrante kako lutaju predsedničkom palatom, a mnogi od njih nose zeleno i žuto, boje zastave koje su takođe postale simbol Bolsonarove vlade.

Ovi incidenti podsećaju na invaziju na američki Kapitol 6. januara, na šta su mnogi politički analitičari i pravosuđe Bolsonaro upozoravali mesecima. Ali u ovom slučaju je verovatno da su Kongres i Vrhovni sud imali ograničen broj zaposlenih u zgradama u nedelju.

Bolsonarove pristalice protestuju protiv Luline izborne pobede od 30. oktobra, blokirajući puteve, paleći vozila i okupljajući se ispred vojnih zgrada, tražeći od oružanih snaga da intervenišu. Mnogi su verovali da su izborni rezultati lažni ili nepouzdani.

Foto: Tanjug/AP Photo/Eraldo Peres

„Ovaj apsurdni pokušaj da se njihova volja nametne silom neće prevladati“, rekao je ministar pravde Flavio Dino na svom Tviter nalogu.

„Vlada Federalnog okruga je osigurala da će biti pojačanja. A snage kojima raspolažemo su na delu.”

Predsednik Senata Rodrigo Pačeko rekao je da je u stalnom kontaktu sa guvernerom Brazilije Ibaneisom Rošom i da je ceo policijski aparat mobilisan da kontroliše situaciju.

Bolsonaro, koji je doleteo u SAD uoči Luline inauguracije, još nije osudio niti komentarisao situaciju koja je u toku.

BONUS VIDEO: Upad demonstranata u predseničku palatu u Šri Lanki

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar