Francuska neredi Foto:REUTERS/Gonzalo Fuentes

Prema poslednjem izveštaju francuskog ministarstva unutrašnjih poslova, bilans četvrte noći nereda širom Francuske je 994 hapšenja, povređeno je 79 policajaca, a napadnuta je 31 policijska stanica i 11 kasarni žandarmerije.

Kako prenosi BFM TV, zapaljeno je 1.350 vozila, kao i 234 objekta.

Do nemira i sukoba sa policijom došlo je nakon što je u utorak policajac ubio 17-godišnjaka.

Francuska neredi Foto:EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Upravni sud je potvrdio da je u petak uveden policijski čas u „vrućem“ pariskom predgrađu Klamar, kao i da postoji mogućnost za uvođenje sličnih mera i u drugim opštinama.

Francuska neredi Foto:Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard

Sekretar regionalnog policijskog sindikata Alijansa u Marseju Rudi Mana opisao je „gerilske scene“ tokom noćašnjih nemira“, navodi BFM TV.

Neredi u Francuskoj Foto:Urman Lionel/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Rezultati noći mogu se sažeti u jednu reč: apokaliptični. Imali smo scene gerilaske borbe u centru Marseja, severni okruzi su takođe bili pogođeni pljačkom, paljenjem vozila i kanti za smeće“, izjavio je Mana. Dodao je da su policajci „u stanju neverovatne fizičke i psihičke iscrpljenosti“.

Pročitajte još:

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Dermanin je u petak najavio mobilizaciju 45.000 policajaca i žandarma.

Francuska neredi Foto:Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Policijsko ubistvo 17-godišnjaka, koji je identifikovan samo po imenu Nael, pokrenulo je talas nezadovoljstva i proteste koji su se pretvorili u sukobe sa policijom širom Francuske.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare