Nijagarini vodopadi Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Nijagarini vodopadi pretvoreni su u zimsku čaroliju nakon nedavnog pada temperature ispod nule koji je zahvatio regiju.

Čarobne scene zabeležene su nizom fotografija koje oduzimaju dah, a prikazuju delove kultne turističke destinacije na granici između SAD-a i Kanade. Ledeni spektakl nastao je ovog vikenda kad je zimska oluja zahvatila Bafalo koji se nalazi oko 40 kilometara južno od vodopada.

Na turističkoj stranici Nijagarinih vodopada navode da svake sekunde vodopadima protiče čak 3160 tona vode, dok potpuno zamrzavanje nije moguće. Američka strana vodopada dosegla je tačku smrzavanja samo pet puta u istoriji kad je led blokirao dalji tok vode niz reku zbog čega su 1964. godine postavljeni čelični nosači za sprečavanje stvaranja velikih količina leda, prenosi Jutarnji list.

Zamrznuti izgled vodopada uzrokovalo je smrzavanje površinske vode i magle koji se pretvaraju u led stvarajući tako ledene kreacije u podnožju vodopada. U posebno hladnim zimama, sneg i led koji se stvaraju iznad reke formiraju ledeni most. Sve do 1912. turisti i meštani prelazili su reku preko ledenog mosta da bi dobili jedinstveni pogled na vodopade.

Na ledenom mostu otvarale bi se kućice u kojima bi se prodavali suveniri Nijagarinih vopada, ali i krijumčareni viski, naveli su na kanadskoj turističkoj stranici vodpada. Pre 90 godina vlasti su zabranili hodanje po ledenom mostu nakon što se most urušio i oduzeo tri života.

Nijagarini vodopadi Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

BONUS VIDEO: Snežna oluja u Njujorku – desetine mrtvih

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar