Foto: Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Iako je većina ruskih napada do sada bila usmerena na jug Ukrajine, sada je u fokus "specijalne vojne operacije" dospeo i zapadni deo zemlje, preciznije grad Lavov. Specifičan po tome što se nalazi u neposrednoj blizini granice sa Poljskom, koju je juče posetio američki predsednik Džozef Bajden, Lavov je doskoro bio sigurna luka za sve Ukrajince koji beže iz često granatiranih područja.

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je jutros granatiranje skloništa goriva u blizini Lavova, zbog čega je u toku noći izbio veliki požar sa kojim se vatrogasci i dalje bore. Ogroman dim nadvio se nad gradom, a stanovnici su na društvenim mrežama podelili snimke raketa koje su pogodile nekoliko ciljeva.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva odbrane Rusije, u ovom napadu korišćene su krstareće rakete visoke preciznosti.

„Oružane snage Ruske Federacije nastavljaju ofanzivne akcije u okviru specijalne vojne operacije“, navodi se u saopštenju Ministarstva. Pored toga, Rusija je upotrebila rakete dugog dometa da uništi arsenal raketa S-300 i protivvazdušnih raketnih sistema BUK u blizini Kijeva.

Nekoliko snažih eksplozija čule su se u okolini Lavova, što je kasnije potvrdio i guverner tog grada. Prema njegovim tvrdnjama, dva raketna udara pogodila su sklonište goriva i postrojenje za popravku protivvazdušnih sistema. Kasnije su se dogodile još tri eksplozije, koje su dovele do požara koji još uvek nisu ugašeni.

Vojni analitičari ocenjuju da su napadi na Lavov dokaz da ruske snage prelaze na drugu fazu invazije, koja podrazumeva granatiranje do sada „bezbednih područja“.

U međuvremenu, američki predsednik Džozef Bajden tokom posete Poljskoj obišao je izbeglice iz Ukrajine, vojne baze i održao sastanak sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom. Dok je ruska vojska granatirala Lavov koji se nalazi u neposrednoj blizini poljske granice, Bajden je Putina nazvao „kasapinom“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Novinari su američkog predsednika pitali šta je pomislio kada je video veliki broj izbeglica, na šta je kratko odgovorio – „Putin je kasapin“.

„Jednostavno ne postoji opravdanje ili provokacija za odluku Rusije da se upusti u rat. To je primer jednog od najstarijih ljudskih impulsa, koji koristi grubu silu i dezinformacije da bi zadovoljio žudnju za apsolutnom moći i kontrolom. To nije ništa manje nego direktan izazov međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima uspostavljenom od kraja Drugog svetskog rata“, kazao je Bajden, nakon čega je optužio Putina da nastavlja da iznosi „odvratne“ laži kada tvrdi da je svrha invazije „denacifikacija“ Ukrajine.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Sklonište u Lavovu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar