Foto:EPA-EFE/NEIL HALL

Evropska komisija predstavila je glavne tačke ekonomskog i trgovinskog partnerstva zaključenog sa Velikom Britanijom, koji postavlja okvir za buduće odnose dve strane, partnera od 1. januara.

Sporazum garantuje trgovinu bez carina ili kvota za „svu robu koja je u skladu sa odgovarajućim pravilima o poreklu“. Frans pres navodi da to do sada nije bilo u ranijim u trgovinskim sporazumima.

Britanska preduzeća tako zadržavaju pristup ogromnom jedinstvenom evropskom tržištu od 450 miliona potrošača. A evropske firme za 66 miliona Britanaca.

Sporazum bez presedana omogućava izbegavanje prekida u lancima proizvodnje, što bi bilo vrlo problematično za sektore kao što je automobilski.

Velika Britanija i EU angažovale su se da poštuju jednaka uslova konkurencije „održavanjem visokog nivoa zaštite u oblastima kao što su zaštita životne sredine, borba protiv klimatskih promena, određivanje cena ugljenika, kao i socijalna i radnička prava, fiskalna transparentnost i državna pomoć“.

Ako se Velika Britanija ili EU ne pridržavaju sporazuma, biće pokrenut mehanizam za rešavanje sporova, kakav postoji u većini trgovinskih sporazuma.

Zbog žestokog protivljenja Londona, Sud Evropske unije neće se mešati u to.

„Zajednički savet“ će osigurati da se sporazum pravilno primenjuje i tumači.

Sporazum predviđa da se evropskim ribarima omogući pristup britanskim vodama u prelaznom periodu od pet i po godina, odnosno do juna 2026. godine.

Tokom tog prelaznog perioda, EU će morati postepeno da se odrekne 25 odsto svog ulova čija je vrednost 650 miliona evra godišnje.

Sporazum garantuje avionsku, drumsku, železničku i pomorsku povezanost, ali na manje povoljan način nego da je Velika Britanija ostala članica jedinstvenog tržišta.

Velika Britanija će nastaviti učestvovanje u nekim programima EU za period 2021-2027, kao što je programa za istraživanje i inovacije „Horizont Europe“, pod uslovom da doprinosi budžetu EU.

Sporazum „uspostavlja novi okvir“ policijske i pravosudne saradnje, „posebno za borbu protiv prekograničnog kriminala i terorizma“.

Saradnja u oblasti spoljne politike, spoljne bezbednosti i odbrane nije obuhvaćena sporazumom, jer Velika Britanija nije želela da pregovara o tome.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar