Foto: EPA-EFE/NEIL HALL, Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Lord Diki Mauntbaten, ujak princa Filipa koji je "kumovao" njegovoj ljubavi sa kraljicom Elizabetom II, 43 godine nakon smrti optužen je da je seksualno zlostavljao dečaka (11) u prostorijama doma za nezbrinutu decu. Naime, Artur Smit, koji tvrdi da je žrtva nasilja, odlučio je da javno progovori o zverstvima bliskog rođaka sadašnjeg britanskog kralja Čarlsa III.

Smit, koji sada ima 56 godina, tvrdi da je pre susreta sa Mauntbatenom već zlostavljan u domu Kinkora u Severnoj Irskoj.

Kako kaže, prvi ga je zlostavljao član osoblja Vilijam Mekgrat koji je postao poznat kao „zver iz Kinkora“. On ga je navodno i upoznao sa lordom Mauntbatenom.

„Rekao mi je da ću upoznati posebnog prijatelja. I tada me je odveo u tu sobu u kojoj su bili veliki sto i tuš. Nije mi se predstavio. Odmah me je naterao da se istuširam, a onda me je silovao“, ispričao je sada Smit.

Tvrdi da naredne dve godine nije imao pojma da ga je silovao član kraljevske porodice i da je to shvatio tek nakon što ga je slučajno ugledao u novinama.

Od tada je godinama pokušavao da potisne sećanja, ali je na kraju odlučio da progovori, ne mareći za posledice.

„Ta odluka nije doneta olako. Znao sam da će me ljudi napadati zbog toga što iznosim ovu gorku istinu u nedeljama nakon kraljičine smrti. Ali, morao sam ovo da uradim“, zaključio je Smit.

Po svemu sudeći, slučaj će biti otvoren, jer je Viši sud u Belfastu odlučio da sasluša navode o zlostavljanju.

Mauntbaten je ubijen samo dve godine kasnije, kada je pod njegovu jahtu postavljena bomba, za šta je odgovornos preuzela Irska republikanska armija (IRA).

Inače, ovaj dom za nezbrinutu decu ima izuzetno lošu reputaciju, a pre pet godina javna istraga je otkrila da je najmanje 39 dečaka u njemu zlostavljano.

Pročitajte još:

Takođe, pre četiri decenije su tri člana osoblja dobila zatvorsku kaznu zbog zlostavljanja 11 dečaka.

Zanimljivo je da je policijski ombudsman za Severnu Irsku prošle godine okrivio Kraljevsku policiju u Alsteru za loše i sporo sprovođenje istrage.

Ali, tvrdnje da su bezbednosne agencije aktivno pomagale u zloupotrebi, nikada nisu potvrđene.

BONUS VIDEO Ispraćaj kraljice Elizabete iz prvog reda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar