Foto:EPA/MARTIJN BEEKMAN

Bivši šef Kriznog štaba Srpske Autonomne Oblasti (SAO) Krajina Radoslav Brđanin, kojeg je Haški tribunal osudio na 30 godina zatvora, pušten je na slobodu iz zdravstvenih razloga.

Brđanin je nakon 23 godine provedene u zatvoru stigao u Banjaluku, gde ga je dočekalo vozilo Hitne pomoći, objavila je banjalučka Alternativna televizija (ATV).

Predsednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Karmel Adijus u martu 2020. godine je odbio Brđaninov zahtev za puštanje na prevremenu slobodu.

Radoslava Brđanina je 2007. godine Haški trubunal pravosnažno proglasio krivim za zločine nad nesrpskim stanovništvom u BiH, a naročito u SAO Krajini tokom 1992. godine.

On je 1999. uhapšen u BiH, a od marta 2008. godine kaznu je služio u Danskoj odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove u Ševeningen prošle godine pošto je po danskim zakonima, ispunio sve uslove za puštanje na slobodu.

On je u Ševeningenu trebalo da ostane sve dok uprava Mehanizma za krivične sudove u Hagu ne napravi sporazum sa nekom drugom zemljom u koju će biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne ili da ga puste na slobodu.

Brđanin je prvi ministar građevinarstva, saobraćaja i komunalnih poslova Republike Srpske i potpredsednik Vlade RS.

Nakon rata, Brđanin je bio predsednik Narodne stranke Republike Srpske sve do hapšenja u julu 1999. godine i odvođenja u Hag pod optužbom da je odgovoran za zločine u Krajini.

***

BONUS VIDEO: Beograđanin dobio 15 parking kazni od po 30.000 dinara, šalju ga u zatvor


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar