Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia, EPA-EFE/IRANIAN REVOLUTIONARY GUARD CORPS / HANDOUT

Navođen od strane kontrolora sa zemlje, koji prate dronove na radaru, ukrajinski pilot borbenog aviona kodnog imena "Đus" dane provodi u nadi da će se prišunjaati iza neke od letelica iranske proizvodnje i eliminisati je projektilom, piše u reportaži Njujork tajmsa.

No obaranje bespilotnih letelica iranske proizvodnje frustrirajuć je posao. Da bi akcija obaranja dronova bila uspešna nužna je saradnja nekoliko aktera na zemlji i u vazduhu 24 sata dnevno.

„Posljednjih nekoliko nedelja bili su vrlo naporni i vrlo iscrpljujući za nas. Još uvek ih je izuzetno teško oboriti“, priča Đus za Njujork tajms o vazdušnom ratu protiv bespilotnih letelica, prenosi Jutarnji list.

Rat u Ukrajini sada se vodi na kopnu na jugu i istoku zemlje, gde ukrajinska vojska ima prednost, i u vazduhu – gde Rusija ispaljuje projektile dugog dometa i koristi eksplozivne iranske bespilotne letelice kako bi onesposobila električnu infrastrukturu u ukrajinskim gradovima, sve u nadi da će demoralisati stanovništvo.

Foto:Gavriil Grigorov/Kremlin Pool; Alexei Alexandrov; AP; Rodrigo Abd; AP; Vadim Belikov; AP; Leo Correa; Ap

Otkako je Rusija u septembru počela da teroriše gradove bespilotnim letelicama, Ukrajina je svoj fokus usmerila na borbu protiv takvog oružja. Taktika se često osmišljava u hodu, ali iznenađujuće je uspešna. Trenutno se sastoji od tri razine zaštite: borbenih aviona koji patroliraju 24 sata dnevno, protivvazušnih raketa sa tla i timova vojnika s mitraljezima koji pokušavaju oboriti dronove dok ovi proleću.

Najteži deo je pronaći dronove. Na radaru se vrlo lako mogu zameniti s pticama lii kamionima na auto-putu. Kontrolori na zemlji identifikuju potencijalne mete i zatim usmeravaju pilote kako bi ih ovi presreli i uništili. No piloti često ostanu bez plena.

Uprkos svim poteškoćama, ukrajinska vojska dosad je srušila najmanje 237 dronova „Shahed-136“ koje je Rusija kupila od Irana u avgustu, poručili su iz tamošnjeg ministarstva odbrane. Eksplozivne bespilotne letelice verovatno će postati glavni deo modernih oružanih sukoba, kažu vojni analitičari, a Savezničke vojske imaju puno toga da nauče o Ukrajinaca.

Ukrajina Foto: Yevhen Kotenko/Ukrinform / Sipa Press / Profimedia

„Premda su se borbeni avioni pokazali učinkovitim protiv iranskih bespilotnih letelica, takav pristup je skup jer pritom moramo koristiti projektile. Frustrirajuće je što te dronove moramo gađati skupim projektilima“, rekao je Juri Ignat, portparol ukrajinskih vazduhoplovnih snaga.

Ali pre nego što su u avgustu iranski dronovi uključeni u ruski arsenal, Ukrajina je bila ta koja je imala prednost u ratovanju dronovima.

Njihovi vojnici duž prve linije fronta upravljali su standardnim komercijalnim dronovima kako bi uočili mete i bacali granate na ruske rovove. Sjedinjene Države snabdele su Ukrajinu svojim bespilotnim letelicama „Svičblejd“, vrstom eksplozivnih bespilotnih letelica.

Nakon napada bespilotnih letelica na Kijev u ponedeljak, ukrajinski ministar spoljnih poslova, Dmitro Kuleba, apelovao je na Izrael da Ukrajini što pre pošalje oružje protivvazdušne odbrane. Molbu je odbio izraelski ministar odbrane, Beni Ganc, uglavnom zato što im uspešnost vazdušnih napada u Siriji zavisi od njihove saradnje sa Rusima. Izrael će, rekao je, osigurati sisteme za rano upozoravanje, ali ne i oružje protivazdušne odbrane.

Foto: Vladyslav Musiienko / UPI / Profimedia,Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia, SERGEY KOZLOV/EPA-EFE

Jurij Sak, savetnik ukrajinskog ministra odbrane, rekao je da bi Izrael mogao propustiti priliku da usavrši svoju taktiku za borbu protiv bespilotnih letelica.

„Ove iranske bespilotne letelice koje pogađaju ukrajinske gradove nisu razvijene niti namenjene za napad na Ukrajinu. Razvijene su za napade na Izrael. Iran koristi ratište u Ukrajini kao poligon, da vide slabosti, da ih usavrše, a pre ili kasnije će ih iskoristiti protiv Izraela“, kazao je Sak.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajinski dužnosnik, govoreći nezvanično, rekao je da je upravo Izrael pružio obaveštajne podatke korisne za obaranje iranskih bespilotnih letelica.

Jedna od najvećih mana iranskih dronova jeste buka koju proizvode, odnosno prepoznatljivo zujanje njihovih malih motora. A recept kako ih oboriti dao je i jedan kijevski policajac.

Naime, u Kijevu su tri policajca oborila jedan dron svojim kalašnjikovima. Prvo što su čuli bilo je zujanje, koje su svedoci opisali kao zvuk motora motorne testere, a zatim su videli kako trouglasti predmet leti iznad krovova.

BONUS VIDEO: Putin snimljen sa nuklearnom aktovkom? Svi gledali u koferče koje je nosio muškarac iz njegove pratnje VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare