Izbori u Portugalu, Foto: EPA-EFE/TIAGO PETINGA

Opozicija desnog centra odnela je sa malom razlikom pobedu na današnjim prevremenim parlamentarnim izborima u Portugalu održanim posle pada socijalističke vlade zbog korupcijskog skandala oko koncesija za istraživanje litijuma, proizvodnje vodonika i izgradnje data centra, preneo je preliminarne rezultate javni servis RTP.

Tri meseca pre evropskih izbora, ovi izbori ubrzani ostavkom odlazećeg premijera Antonija Koste, koji nije tražio novi mandat, potvrđuje da ekstremna desnica napreduje preko Starog kontinenta, što su pokazali Italijani i Holanđani.

Izbori u Portugalu, FOTO: EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Demokratski savez desnog centra (AD) na čelu sa Luisom Montenegro (51), prema rezultatima koje je izneo RTP osvojio je danas od 29 do 33 odsto glasova i ne može samostalno da formira većinu.

Socijalistička partija (PS), koja je na prethodnim parlamentarnim izborima u januaru 2022. dobila apsolutnu većinu sa rezultatom od 41,4 odsto, sada je na drugom mestu sa 25 do 29 odsto glasova.

Krajnje desničarska partija Šega (Dosta) ojačala je svoju poziciju treće političke snage u zemlji, osvojivši 14 do 17 odsto glasova.

Stopa apstinencije, procenjena između 32 i 38 odsto prema projekciji RTP-a, najniža je od 2005. godine.

Izbori u Portugalu, FOTO: EPA-EFE/TIAGO PETINGA

Izbori se održavaju zato što je socijalistički vođa Antonio Kosta podneo ostavku u novembru posle osam godina kao premijer zbog istrage o korupciji u koju je uključen i njegov šef kabineta. Protiv Koste nema nikakvih optužbi.

Socijaldemokrate su takođe bile zahvaćene skandalom o korupciji neposredno pre izborne kampanje, zbog čega su ostavke podnela dva istaknuta partijska zvaničnika.

Istovremeno glasači su izrazili zabrinutost zbog pada životnog standarda sa porastom finansijskih pritisaka.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar