Foto:Handout / AFP / Profimedia; shutterstock; Yuri Smityuk/TASS

Satelitski snimci visoke rezolucije koji su napravljeni u poslednjih meseci otkrivaju da je Rusija verovatno već počela da uvozi municiju iz Severne Koreje u velikom obimu, otvarajući novi put snabdevanja koji bi mogao da ima duboke posledice po rat u Ukrajini i dinamiku međunarodne bezbednosti u istočnoj Aziji. Podatke o ovome donosi "Royal Uniterd Servises Institut" (RUSI), najstariji svetski i vodeći istraživački centar za odbranu i bezbednost u Velikoj Britaniji.

Samo nekoliko nedelja nakon značajne posete ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Severnoj Koreji, dva ruska teretna broda povezana sa međunarodnim vojnim transportnim mrežama Moskve, krenula su na neobično putovanje.

Njihovo odredište bilo je neupadljivo pomorsko postrojenje skriveno u osamljenoj ruskoj luci Dunaj, koja se nalazi u udaljenim istočnim krajevima zemlje. Kada ga je CIA na vrhuncu Hladnog rata identifikovala kao sovjetsku podmorničku bazu, otkriveno je da se objekat Dunaj nalazi na otprilike devet kilometara južno od grada Fokino, zatvorenog administrativno-teritorijalnog entiteta južno od Vladivostoka, gde su kretanje i boravak strogo kontrolisani iz vojnih i bezbednosnih razloga, prenosi RUSI.

Moskva je pretražila svet u potrazi za municijom za snabdevanje svojih oružanih snaga, koje trenutno pokušavaju da odbiju odlučnu ukrajinsku kontraofanzivu. Ali, dok je Iran odgovorio na poziv Moskve, snabdevajući zemlju dronovima „Šahed“, drugim bespilotnim letelicama i oružjem, severnokorejsko oružje tek treba da se pojavi u značajnim količinama na bojnom polju.

To će se, međutim, sada promeniti. Desetine slika visoke rezolucije, otkrivenih po prvi put i snimljenih poslednjih meseci iznad Dunaija i severnokorejske luke Radžin, pokazuju da dva teretna broda u više navrata prevoze stotine kontejnera verovatno prepunih severnokorejskog naoružanja.

Iako je samo na osnovu slika teško odrediti konkretan sadržaj ovih kontejnera, američka vlada je optužila Severnokorejce da su 13. oktobra isporučili municiju i vojni materijal Rusiji. Ove tvrdnje su propraćene slikama koje detaljno opisuju navodno krajnje odredište ovih pošiljki u Tihorecku, malom gradu u ruskom Krasnodarskom kraju, okrenutom prema Kerčkom moreuzu i Krimu koji je okupirala Rusija.

„Orijent ekspres“

Prva stanica za severnokorejske pošiljke Rusiji je u Dunaju, bezbednom vojnom objektu sa kontrolisanim ulazima, prikrivenim skladišnim prostorima i nizom sigurnih vezova koje često posećuju ruske pomorske snage. Satelitski snimci visoke rezolucije pokazuju da se kontejneri redovno isporučuju i uklanjaju poluprikolicama i železničkim vagonima, verovatno za transport preko Rusije prema Tihorecku i granici sa Ukrajinom.

Foto: EPA-EFE/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Prvobitna pošiljka od stotinu kontejnera ukrcana je na Angaru kod Dunaja krajem avgusta, pre nego što je brod stigao do severnokorejske luke Radžin na istočnoj obali zemlje. Brod je takođe isključio svoj AIS transponder, zaklanjajući kretanje između dve zemlje. Satelitski snimci pokazuju kako brod istovaruje ove kontejnere na voz sa namenskom železničkom linijom.

Od ove prve pošiljke, Angara je redovno prevozila kontejnere iz luke Radžin do ruskog objekta u Dunaju, a 12. septembra im se pridružio drugi teretni brod po imenu Marija. Dok brodovi i dalje rade bez slanja signala sa AIS transpondera, desetine satelitskih snimaka pokazuju da brodovi neprekidno utovaruju i isporučuju teret iz Severne Koreje u Rusiju.

Tokom poslednja tri meseca, Angara je napravila najmanje tri putovanja između Rusije i Severne Koreje, dok je Marija napravila jedno putovanje u septembru i nedavno je završila još jedno 14. oktobra.

Foto: EPA-EFE/YAHYA ARHAB/MAXIM SHIPENKOV/SERGEJ BOBYLEV/KREMLIN POOL SPUTNIK/Anatolii Stepanov/AFP/Konstantin Mihalchevskiy /Sputnik/AA/ABACA/Abaca Press/Profimedia

Brodovi pod sankcijama, firme povezane sa vojskom

Dok je Angara sankcionisana od strane američke vlade u maju 2022. godine, Mariju to tek čeka. Međutim, oba broda su u vlasništvu kompanije koje su povezane sa ruskim vojnim logističkim mrežama. Na primer, kompanije koje poseduju i upravljaju Angarom – M Lesing i Marina Trans Šiping – bile su sankcionisane od strane SAD ubrzo nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. zbog transporta oružja u ime ruske vlade.

S druge strane, vlasnik Marije je podružnica kompanije Azia Šiping Holdings sa sedištem na Kipru.

Konačna destinacija

Čini se da je krajnje odredište ovih pošiljki skladište municije u ruskom gradu Tihoreck, otprilike 200 km od ukrajinske granice.

PROČITAJTE JOŠ:

Nedavne slike od 28. septembra takođe pokazuju kako vozovi pristižu u objekat, isporučujući desetine kontejnera iste veličine i boje kao oni koji se utovaruju u Severnoj Koreji. Na slikama se mogu videti kontejneri postavljeni pored novoiskopanih jama sa municijom, koje se potencijalno pune kutijama za municiju.

Odavde bi severnokorejsko oružje i municija mogli da budu otpremljeni u logistička skladišta na granici Ukrajine za distribuciju jedinicama na liniji fronta.

Satelitske snimke možete pogledati OVDE.

BONUS VIDEO: Susret Kim Džong Una i Vladimira Putina u Rusiji