Foto:shutterstock; Profimedia.rs

Rusija će se povući iz Sporazuma o zabrani nuklearnih proba, izjavio je predsednik Donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin.

„Zbog bezbednosti naše zemlje, povlačimo ratifikaciju Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba“, rekao je on, prenosi TASS.

Vjačeslav Volodin
Vjačeslav Volodin Foto: Russian State Duma / TASS / Profimedia

Volodin je pre glasanja u parlamentu o povlačenju iz sporazuma o nuklearnom testiranju, rekao da je odluka donesena i zbog loših odnosa sa SAD.

„Rusija je ratifikovala sporazum (2000. godine) ali Vašington nije uspeo da ga ratifikuje zbog svog neodgovornog odnosa prema pitanjima globalne bezbednosti“, izjavio je on.

Foto:Mikhail Metzel / Sputnik / Profimedia

Kako je ranije objavljeno, postojala je opasnost da bi Rusija ponovo mogla da počne sa testiranjem nuklearnog oružja, što bi bio prvi put od 1990. godine kada je SSSR izveo poslednji takav test. Iako iz Moskve to niko nije zvanično potvrdio, na takav zaključak navele su izjave ruskih zvaničnika, pa i samog predsednika Vladimira Putina.

Prvi čovek Rusije izjavio je da „trenutno nije spreman da kaže da li Rusija treba da testira nuklearno oružje“. Međutim, tokom istog govora Putin je jasno rekao da bi Rusija bila spremna da upotrebi ovo razorno oružje.

Pročitajte još...

Prema njegovim rečima, u ruskoj vojnoj doktrini postoje dva razloga zbog kojih Rusija može da upotrebi nuklerano oružje – udar na Rusiju i pretnja opstanku države.

„Od trenutka kada se otkrije lansiranje rakete, odakle god da se to desilo – sa bilo kog mesta u svetskim okeanima ili sa bilo koje teritorije – kao odgovor, u kontraudaru u vazduhu će se pojaviti toliki broj, toliko stotina naših raketa, da nijedan neprijatelj neće imati šanse da preživi. Istovremeno, u nekoliko pravaca odjednom“, naglasio je Putin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare