Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Sva infrastruktura, osim ključne, u lučkom gradu Odesi na jugu Ukrajine ostala je bez struje, nakon što je Rusija upotrebila bespilotne letelice za udar na energetska postrojenja, objavili su lokalni zvaničnici u subotu, a nestankom struje pogođen je i veliki deo okolne regije.

„Zbog razmera štete, svi potrošači u Odesi osim ključne infrastrukture isključeni su sa mreže“, napisao je gradonačelnik Odese Genadij Truhanov na Fejsbuku.

Odesa, najveći ukrajinski lučki grad, imala je više od milion stanovnika pre ruske invazije 24. februara.

U saopštenju koje je gradska uprava objavila na aplikaciji Telegram, navodi se da su ruski udari pogodili ključne dalekovode i postrojenja u regiji Odese u ranim jutarnjim satima u subotu, prenosi N1.

Guverner regije Odese Maksim Marčenko rekao je da je Rusija koristila dronove kamikaze, koji se zabiju u svoju metu umesto da ispaljuju municiju, kao i da su dva oborena iznad Crnog mora.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

„Zbog udara nema struje u gotovo svim okruzima i zajednicama naše regije“, napisao je Marčenko na Telegramu.

Moskva od oktobra u velikim naletima gađa ukrajinsku energetsku infrastrukturu raketama i bespilotnim letelicama, a Kijev je u petak priznao da je svaka termoelektrana i hidroelektrana u zemlji oštećena.

Ukrajina kaže da su napadi ratni zločini zbog njihovog razornog učinka na život civila, dok Moskva tvrdi da su to legitimni vojni ciljevi.

Ruske snage su napadale ukrajinske položaje u Lugansku i Donjecku, prema ruskom ministarstvu odbrane, a portparol ministarstva je u subotu rekao da su vojnici zauzeli položaje u blizini dva grada.

„U području Donjecka ruske jedinice nastavile su s napadima i proterale neprijatelja iz utvrđenih položaja“, rekao je portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Potvrdio je da su osvojeni položaji na severu, između gradova Kremina i Limana.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bernat Armangue

Nedeljama se pojavljuju izveštaji da je ukrajinska vojska u defanzivi u Donjecku u istočnoj Ukrajini i pokušava da zadrži svoje položaje ispred industrijskog grada Donjecka i istočno od urbanog područja, između Slovjanska i Kramatorska.

PROČITAJTE JOŠ:

U tom području se vode žestoke borbe, posebno u blizini grada Bahmuta, a obe strane prijavljuju značajne gubitke.

Rusija je u septembru jednostrano anektirala ukrajinske regije Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje, uprkos protestima Ukrajine i Zapada da je taj potez prekršio međunarodno pravo.

Moskva nema potpunu kontrolu nad tim regijama i Ukrajina je nedavno oslobodila njihove delove od ruske okupacije.

Severnije ukrajinske snage još uvek imaju prednost, nakon što su isterale ruske borce iz regije Harkova. Obe strane javljaju o uzajamnim napadima u tom području.

Posmatrači su takođe saopštili da su ruske snage u tom području izgradile utvrđenja dugačka 60 kilometara, do ruske državne granice.

BONUS VIDEO: Soba za mučenje u Hersonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar