Vladimir Putin i Angela Merkel Foto: Sputnik / Profimedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin, koji trenutno boravi u Kirgistanu, rekao je da će svaka zemlja koja napadne Rusiju nuklearnim oružjem biće zbrisana sa lica zemlje. Putin je takođe govorio i o razmeni zarobljenika sa Sjedinjenim Državama, ali i tome koliko se promenilo njegovo mišljenje o bivšoj kancelarki nemačke Angeli Merkel.

Putin tvrdi da Rusija nema mandat da pokrene preventivni nuklearni napad, dodajući da će ruska napredna hipersonična raketa pružiti „nasilan odgovor“ ako bude napadnuta. Putin je ovo rekao na konferenciji za novinare u Biškeku u Кirgistanu.

On je rekao i da nema potrebe za drugim talasom mobilizacije za rat u Ukrajini. Navodi da 150.000 nedavno mobilisanih rezervista još uvek nije poslato na front. Podsetimo, Putin je pre nekoliko meseci naredio mobilizaciju 300.000 Rusa za rat u Ukrajini.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

O razmeni zarobljenika

Putin je rekao da je ruski FSB dogovarao razmenu zatvorenika, odnosno Viktora Buta za američku košarkašicu Britni Grajner.

„Postigli su rezultate i nastavljaju se pregovori o novim razmenama. Pregovori nisu stali nijednog trenutka tokom specijalne operacije“, rekao je Putin.

Rekao je da je moguće da će doći do novih razmena.

Pročitajte još:

„Sve je moguće. Ovo je rezultat pregovora i potrage za kompromisom. Ovog puta komprosis je napravljen. Ne odbijamo da razgovaramo i ubuduće“, rekao je Putin.

Merkel ga razočarala

Predsednik Rusije osvrnuo se i na nedavne izjave Angele Merkel o njemu i Minskom sporazumu i rekao da su ga njene izjave razočarale. Podsetimo, Merkelova je rekla da je sporazum trebalo samo da kupi vreme Ukrajini dok ne izgradi vojsku.

„To nisam očekivao, razočaralo me je“, rekao je Putin.

Rekao je da je oduvek polazio od toga da su „nemačke vlasti iskrene“, čak i kada „pružaju podršku Ukrajini“.

BONUS VIDEO Bakhmut – život ukrajinskih vojnika na prvoj liniji fronta