Foto: EPA-EFE/ALEXEI BABUSHKIN/KREMLIN POOL/SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Svaka zemlja koja napadne Rusiju nuklearnim oružjem biće izbrisana s lica zemlje, rekao je danas ruski predsednik Vladimir Putin, javlja Skaj njuz. Istakao je kako Rusija nema mandat da lansira preventivni nuklearni udar, dodavši da bi ruska napredna hipersonična oružja osigurala "silovit odgovor" bude li Rusija napadnuta.

Putin je to rekao na pres-konferenciji u Biškeku, u Kirgistanu. Rekao je i kako „nema potrebe“ za drugim talasom mobilizacije za rat u Ukrajini. Navodi kako 150.000 nedavno mobilisanih rezervista još uvek nije poslato na front. Podsetimo, Putin je pre par meseci naredio mobilizaciju 300.000 Rusa za rat u Ukrajini.

Putin je priznao da je bilo „nekih problema sa nabavkom opreme i odeće za regrute“, ali je rekao da se problemi sada ublažavaju, prenosi Index.hr.

O sporazumu s Ukrajinom

Po Putinovim rečima, Rusija će verovatno morati postići sporazume u vezi s Ukrajinom u budućnosti, ali se oseća izdato zbog neuspeha sporazuma iz Minska.

Putin je rekao da su Nemačka i Francuska – koje su posredovale u sporazumima o prekidu vatre 2014. i 2015. u beloruskoj prestolnici Minsku između Ukrajine i separatista u istočnoj Ukrajini koje podržava Rusija – izdale Rusiju i sada snabdevaju Ukrajinu oružjem.

PROČITAJTE JOŠ:

Putin preti i smanjenjem proizvodnje nafte

Rekao je i da bi Rusija mogla smanjiti proizvodnju nafte i da će odbiti prodavati naftu bilo kojoj zemlji koja nameće ograničenje cena. Ovaj komentar dolazi nakon što su grupa G7, EU i Australija prošle nedelje objavile ograničenje cene ruske sirove nafte na 60 dolara po barelu.

„Već sam rekao da jednostavno nećemo prodavati onim zemljama koje donose takve odluke. Razmišljaćemo možda i o smanjenju proizvodnje“, rekao je Putin. Opisao je zapadni potez ograničenja cena kao „glup“ i rekao da će cene „skočiti u nebo“ za one koji su nametnuli ograničenja.

No rekao je da Rusija ima sporazum s organizacijom OPEC+ o proizvodnji te da je takav „drastičan korak još uvek samo mogućnost“.

BONUS VIDEO: Evakuacija starijih iz Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare