Da li je Jevgenij Prigožin poslednja žrtva Vladimira Putina? Ako pitate protivnike režima ruskog predsednika, odgovor na ovo pitanje je jasan - da. Kremlj, po običaju ćuti. Ipak, spisak onih koji su se suprostavili politici Vladimira Putina i vrlo brzo potom stradali, neretko pod čudnim oklonostima, sve je duži.

Ne tako mala grupa ljudi umrla je pod misterioznim okolnostima nakon što su javno kritikovali ruskog diktatora. Izazivanje gneva ruskog predsednika Vladimira Putina tokom godina se pokazalo kao rizičan posao.

Aleksandar Litvinjenko

Ovog bivšeg ruskog špijuna otrovali su obaveštajci šoljicom čaja sa smrtonosnim polonijumom-210, u londonskom hotelu Milenium, 2006. godine.

Litvinjenko je pobegao iz Moskve u Britaniju 2000. godine i postao najjači Putinov kritičar, pridruživši se MI6 kao ekspert za ruski organizovani kriminal. Dok je ležao na samrti nakon trovanja, radio je sa detektivima Skotland Jarda na pronalaženju smrtonosne supstance do ruske tajne službe.

Foto:David Levene / Eyevine / Profimedia

Tvrdio je da je Putin direktno naredio njegovo ubistvo – bivši oficiri KGB-a Andrej Lugovoj i Dmitrij Kovtun imenovani su kao osumnjičeni za ubistvo.

Evropski sud za ljudska prava je 2021. presudio da je Rusija odgovorna za njegovo ubistvo.

Boris Berezovski

Glasni Putinov kritičar Boris Berezovski pronađen je mrtav sa šalom vezanim oko vrata u kupatilu luksuzne vile svoje bivše supruge u Askotu 2013. godine.

Šezdesetsedmogodišnji ruski oligarh pobegao je u Veliku Britaniju 2000. godine da zatraži politički azil nakon što se otvoreno okrenuo protiv Putina.

Policija je tada saopštila da je izvršio samoubistvo jer nije bilo znakova borbe, ali njegova porodica se plašila da su ga ubili neprijatelji u Rusiji. Mrtvozornik je kasnije rekao da je „nemoguće“ reći da li je ubijen ili se ubio.

Boris Berezovski Foto: Mike Webster / MirrorPix / Profimedia

Boris Njemcov

Opozicionog političara i žestokog Putinovog kritičara Borisa Njemcova navodno je pratio agent povezan sa odredom za politička ubistva.

Njemcov je postao poznat 1990-ih i bio je potpredsednik vlade Borisa Jeljcina. Nakon što je Putin preuzeo vlast, Njemcov je postao borac za borbu protiv korupcije.

Boris Nemcov Foto: Dzhavakhadze Zurab / TASS / Profimedia

Ubijen je samo nekoliko metara od Kremlja u februaru 2015. godine, nekoliko dana pre nego što je trebalo da predvodi antiratni protest protiv Putinove invazije na Krim. Petorica Čečena su brzo uhapšeni i zatvoreni zbog njegovog ubistva. Naknadne istrage su pokazale da je Njemcov praćen 13 puta pre njegovog ubistva.

Mihail Lesin

Presuđeno je da je bivši Putinov savetnik, Lesin (57) preminuo slučajno nakon što je više puta pao u hotelskoj sobi dok je bio pijan.

Lesinova smrt u Vašingtonu u novembru 2015. bila je obavijena velom misterije. Dokumenti iz istrage pokazali su da je zadobio potpuni prelom vrata „u trenutku smrti ili blizu njega“.

On je igrao ključnu ulogu u Putinovom usponu na vlast i zaradio je bogatstvo 1990-ih preko televizijske reklamne kompanije. Proveo je nekoliko godina kao „ruski medijski car“ i doveo nacionalnu televiziju pod državnu kontrolu pre nego što je osnovao Raša Tudej.

Denis Voronenkov

Bivši ruski poslanik pobegao je u Ukrajinu 2016. progovorivši o Vladimiru Putinu i politici Kremlja.

Ubijen je sa tri ili četiri metka u glavu i vrat na prometnoj ulici, u martu 2017. godine, u činu koji je tadašnji predsednik Ukrajine opisao kao „državni terorizam“.

Voronenkov (45) bio je član Komunističke partije Rusije i bio je oženjen operskom pevačicom. Pre smrti, on je „primio pretnje od FSB-a“ i dodeljen mu je telohranitelj ukrajinske službe bezbednosti. Čuvar je uspeo da upuca ubicu koji je kasnije preminuo u bolnici.

Voronenkov je stavljen na rusku poternicu u vezi sa navodnom imovinskom prevarom od 4 miliona funti.

Vladislav Avajev

Bivši zvaničnik Kremlja i Putinov saveznik Avajev, bio je potpredsednik ruske Gasprombanke.

Biznismen (51) pronađen je mrtav od prostrelnih rana zajedno sa svojom ‘trudnom’ ženom i ćerkom tinejdžerkom u njihovom stanu od više miliona funti u Moskvi, u aprilu prošle godine.

Vladislav Avayev Foto:Društvene mreže

Njih je navodno pronašla 26-godišnja ćerka gospodina Avajeva nakon što nije mogla da kontaktira porodicu.

Izveštaji sugerišu da se Avajev ubio nakon što je upucao svoju porodicu. U porodičnom stanu na 14. spratu pronađeno je oko 13 komada oružja.

Sergej Protosenja

Rečeno je da se 55-godišnji oligarh obesio nakon što je navodno iskasapio svoju ženu i ćerku tinejdžerku u porodičnoj kući za odmor u Španiji u aprilu 2022. godine.

Španska policija je tada saopštila da je Protosenja, bivši direktor ruske gasne kompanije Novotek, ubio svoju porodicu nakon što je doživeo napad besa.

Protosenjin sin Fedor tvrdio je da su njih troje ubijeni – nije pronađena poruka o samoubistvu, otisci prstiju na oružju kojim je izvršeno ubistvo, a na telu Protosenje nije bilo mrlja od krvi.

Bio je zamenik predsednika kompanije Novotek pre nego što je otišao u penziju sa bogatstvom od 300 miliona funti.

Sergey Protosenya Foto:Društvene mreže

Ravil Maganov

Predsednik ruske kompanije Lukoil, Maganov je umro nakon pada sa prozora bolnice na šestom spratu u Moskvi, prošlog septembra. Bord Lukoila je pozvao da se Putinova invazija na Ukrajinu okonča što je pre moguće i izrazio saučešće žrtvama „ove tragedije“.

Maganov je radio za ruskog naftnog giganta od 1993. pre nego što je preuzeo mesto predsednika – prethodno je dobio nagradu za životno delo koju mu je dodelio Putin.

Izvori su rekli ruskim državnim medijima da je Maganov oduzeo sebi život.

Pavel Antov

Tajkun kobasica pronađen je mrtav u jednom indijskom hotelu u decembru prošle godine, dok je bio na putu da proslavi rođendan.

Bio je primoran da negira da je kritikovao Putinovu invaziju nakon što se poruka pojavila na njegovom nalogu na društvenim mrežama WhatsApp.

Antov (65) navodno je pao sa prozora hotela.

Pavel Antov Foto: : Not supplied / WillWest News / Profimedia

Retkih koji su preživeli Putinov bes

Sergej Skripal

Penzionisani ruski obaveštajac umalo je umro nakon što su on i njegova ćerka otrovani novičokom u Solsberiju 2018. u Velikoj Britaniji.

Ruski obaveštajci optuženi su za njegov pokušaj ubistva uprkos tvrdnji da su bili samo „turisti“ u Velikoj Britaniji.

PROČITAJTE JOŠ:

Tri meseca nakon napada na Skripala, jedna Britanka je umrla nakon što je pronašla bočicu parfema napunjenu otrovom i poprskala je po zglobu.

Skripal je bio u Velikoj Britaniji nakon što je pušten iz zatvora u Rusiji – gde je optužen da je preneo informacije MI6 – u razmeni zatvorenika 2010. godine. On sada navodno živi na Novom Zelandu sa svojom porodicom.

Julija i Sergej Skripalj Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia

Aleksej Navaljni

Ruski opozicioni lider Navaljni služi kombinovanu kaznu od 30 godina zatvora u najstrožim mogućim zatvorskim uslovima.

Ovaj 47-godišnjak je predvodio proteste protiv Putina, kao i opoziciju širom zemlje, ali je zatvoren 2021. godine.

Preživeo je pokušaj atentata 2020. godine i još uvek vodi opoziciju iz zatvora prenoseći poruke svojim advokatima i pristalicama.

Kada mu je pre tri nedelje kazna produžena za 19 godina, rekao je: „Kao i mnogim političkim zatvorenicima, i ja sam na doživotnoj robiji. Gde se život meri rokom mog života ili životnim rokom ovog režima“.

Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Opširnije o svim dešavanjima u vezi sa padom Prigožinovog aviona u Rusiji pratite u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar