Jevgenij Prigožin Foto:Tanjug/Razgruzka_Vagnera telegram channel via AP

Vođa Vagnera Jevgenij Prigožin najverovatnije je u sredu pobegao iz Afrike zbog pokušaja ruske vojske da potkopa aktivnosti plaćeničkih trupa u regiji, napisao je Institut za proučavanje rata (ISW) u svom izvještaju od 23. avgusta.

Insajderski izvori koji su upoznati s ruskim bezbednosnim službama tvrde da je od strane Kremlja postojao „plan da se Vagneru potpuno onemogući delovanje u Africi“, piše ISW, a prenosi Jutarnji list.

Činjenica je da se nakon jednodnevne pobune u Rusiji u junu, fokus Vagnera u potpunosti prebacio na Afriku i zloglasne plaćenici su se uveliko povezivali s ratnim zločinima u Srednjoafričkoj Republici i Maliju, pa čak i pučom u Nigeru.

Prigožin se 21. avgusta nakon dugo vremena obratio s „vrućeg afričkog peska“.

PROČITAJTE JOŠ

Moguće da je da je šef Vagnera otputovao u Afriku s ciljem da osigura nastavak misije, potpuno ignorišući Kremlj i ministarstvo obrane.

Prema izvorima ISW-a, ruska vojska je imala plan da Vagnerove plaćenike zameni korpusom od 20.000 vojnika, a u isto vreme Šojgu i Gerasimov počeli su Prigožinu da otimaju zapovednike i najjače snage.

„Prigožin se izuzetno protivio tome i uložio je sve napore da se to spreči“, piše ISW.

Novinar Andrej Zakharov, osnivač Insidera, jednog od najboljih istraživačkih medija (u egzilu) u Rusiji, napisao je da se Prigožin juče vratio iz Afrike. Međutim, do Sankt Peterburga nije stigao.

Jevgenij Prigožin Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Ruska agencija za civilno vazduhoplovstvo, Rosaviatsia, juče je objavila da su Prigožin i Utkin bili na popisu putnika srušenog aviona.

Agencija je dostavila imena svih sedam putnika i tri člana posade za koje se sada zna da su bili u avionu Embraer koji se u sredu srušio u blizini Moskve.

Ipak, ni Rosaviatsia ni bilo koji drugi ruski zvaničnik još nisu nedvosmisleno rekli da je Prigožin ubijen. Još uvek nema zvanične reakcije ruskih vlasti o nesreći.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare