Foto: Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS, REUTERS/Yulia Morozova/File Photo

Nakon marša na Moskvu Jevgenija Prigožina pre dva mesecan šef CIA-e Vilijam Burns predvideo je da će se ruski predseednik Vladimir Putin osvetiti. "Ono što vidimo je vrlo komplikovani ples. Putin je ultimativni apostol osvete", rekao je Burns u julu.

I dok pojedinosti o tome što se tačno dogodilo neposredno nakon smrti šefa plaćenika u avionskoj nesreći ostaju nejasne, ono što je jasno jest da je Vagner – plaćenička organizacija koju je izgradio Prigožin – prvo podeljen, a zatim dramatično obezglavljen, piše Gardijan, a prenosi Jutarnji list.

S obzirom na Vagnerovu istaknutu ulogu u ruskim vojnim operacijama u Ukrajini, koja je već bila znatno smanjena nakon njegovog marša na Moskvu, što je osramotilo Putina i Kremlj, činilo se makar na trenutak da Prigožin pokušava da vrati deo svog uticaja koji je stekao operacijom u Africi po nalogu Kremlja.

Prigožin je dao izjavu kojom je podržao puč u Nigeru, što su neki analitičari videli kao podsetnik na to kako je Vagner nekada služio ciljevima Kremlja. Ove nedelje je objavio video negde iz Afrike, sugerišući da je možda pronašao novu ulogu i da su njegovi postupci oprošteni.

PROČITAJTE JOŠ

U tom videu Prigožin je insistirao na tome da regrutuje borce za operacije u Africi, dok je takođe pozivao ulagače iz Rusije da ulože novac u Srednjoafričku Republiku preko Ruske kuće, kulturnog centra u glavnom gradu te afričke zemlje.

Vagner obezglavljen

Leteo je iznad regije Tver u blizini Moskve s drugim visokim čelnicima Vagnera kada je njegov privatni avion pao – prema nekim navodima, oborila ga je ruska protivvazudšna obrana.

U incidentu nije stradao samo Prigožin. S njim je na letu bio Dmitrij Utkin, jedan od njegovih najbližih saveznika, još jedna ključna osoba u Vagneru. Bivši časnik GRU-a i plaćenik koji je bio aktivan u Siriji čuvajući naftna polja bio je umešan u organizovanje konvoja Vagnera koji je pokušao da se probije do Moskve.

Jevgenij Prigožin Foto:Tanjug/Razgruzka_Vagnera telegram channel via AP

Izveštaji s ruskih društvenih medija povezanih s Vagnerom sugerišu da su drugi članovi Vagnerovog vodstva takođe bili na letu. Ono što je jasno je da Vagnera, kakav je nekada bio, više nema.

Prema nedavnim izveštajima, stotine Vagnerovih boraca koji su bili prognani u baze u Belorusiji počeli su da napuštaju tu zemlju, neki nezadovoljni nižim platama, drugi su se preselili u zapadnu Afriku kako bi radili. Tamošnje jedinice smanjile su se s više od 5000 za otprilike četvrtinu.

Vagner grupa Foto:EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

U samoj Rusiji Vagnerove operacije bile su na svojevrsnoj pauzi tokom poslednja dva meseca jer se činilo da Prigožin i njegovi saveznici traže novu ulogu u senci Putinovog nezadovoljstva.

Nakon što je rasporedio svoje borce kao topovsko meso u bitki za Bahmut, a potom napustio Rusiju, možda je najveće pitanje može li Vagner da nastavi da deluje u bilo kakvom održivom obliku u afričkim državama u kojima je dosad bio aktivan.

Može li neko da zameni Prigožina?

Iako su se spominjala imena mogućih zamena za Prigožina koje bi naišle na odobravanje Kremlja, nije sigurno hoće li neko od njih biti sposoban da ga zameni.

Jevgenij Prigožin Foto:Elena Kopylova / Sputnik / Profimedia

Veliki deo Vagnerovog afričkog carstva, kombinujući operacije dezinformisanja, mutne komercijalne interese i plaćenički rad, oslanjao se na beskrupulozne veze koje su Prigožin i njegovi bliski saradnici stvarali tokom godina. Bilo je sugestija, na primer, da je Vagner došao u pomoć vojnoj hunti u Maliju, što je doprinelo odluci Francuske da prekine gotovo desetogodišnju vojnu operaciju u toj zemlji.

I dok se Kremlj u poslednje vreme direktnije udvara vojnim čelnicima zemalja u samom Sahelu, Prigožin je marljivo razvijao lične odnose s gospodarima rata, vođama vojnih udara i korumpiranim političarima i poslovnim ljudima.

Kao što je bivši vicemaršal britanskog ratnog vazduhoplovstva Šon Bel, sada vojni analitičar, sugerisao za Skaj Njuz nakon Vagnerovog marša na Moskvu u junu, Vagner je ništa bez Prigožina.

„Ako je Vagnerova grupa Jevgenij Prigožin, onda je teško videti kako će preživeti. To je kraj Vagnera kakav poznajemo.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare