Foto: Twitter/Oleksiy Goncharenko

Američke obaveštajne agencije ne znaju tačno ko je izveo napad dronom na Kremlj u Moskvi ovog meseca, ali ukazuju da bi on mogao biti deo serije tajnih akcija kojima upravljaju tajne službe Ukrajine, piše Njujork tajms.

Kako kažu američki zvaničnici, a prenosi list, napad sa dva drona je „verovatno organizovača jedna od ukrajinskih specijalnih vojnih ili obaveštajnih jedinica“.

Napad je, ukazuje Njujork tajms, poslednji u seriji tajnih udara na ruske ciljeve koji administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena drže u stanju nelagode.

Nije poznato da li presednik Ukrajine Vladimir Zelenski zna za ove akcije, niti da li za njih znaju njegovi najbliži saradnici, mada neki zvaničnici veruju da Zelenski nije sa njima upoznat.

PROČITAJTE JOŠ:

Američke agencije su preliminarni zaključak izvukle na osnovu presretnute komunikacije u kojoj ruski zvaničnici okrivljuju Ukrajinu ali i na osnovu presretnute komunikacije u kojoj ukrajinski zvaničnici iznose uverenje da iza napada stoji njihova zemlja.

U rano jutro 3. maja, dva drona su udarila u Kremlj, prouzrokovavši tek manju štetu.

Američki zvaničnici kažu da je „nizak“ nivo njihove uverenosti da je ukrajinska vlada direktno naredila napad, ali dodaju da je to zato što američki obaveštajci još nemaju konkretne dokaze u kojima se kao umešani identifikuju ukrajinski zvaničnici, jedinice ili operativci.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar