Foto:Aris Messinis / AFP / Profimedia; Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool; EPN/Newscom / Newscom / Profimedia; ABACA / Abaca Press / Profimedia;

U devetomesečnoj borbi za Bahmut, najdužoj od početka ruske invazije na Ukrajinu, uništen je taj 400 godina star grad u istočnom delu zemlje i poginule su desetine hiljada ljudi. Bitka je deo ukrajinske strategije iscrpljivanja ruske vojske, koja ima katastrofalne posledice po obe strane.

Zbog ratnih uslova je nemoguće utvrditi kakva je situacija na terenu: Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je plaćenička grupa Vagner zauzela grad uz podršku regularne ruske vojske. Međutim, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da ruske snage nisu u potpunosti okupirale Bahmut.

Bez obzira na to ko je u pravu, mali grad već duže ima više simboličku nego stratešku vrednost za obe strane. Značajnije merilo uspeha ukrajinskih snaga je njihov kapacitet da zaustave napredovanje Rusa. Cilj ukrajinske vojske da iscrpi zalihe ruskih trupa i utiče na njihov moral, na maloj ali taktički važnoj liniji fronta od 1.500 kilometara, dok se sprema za veliku kontraofanzivu u 15-mesečnom ratu.

„Uprkos činjenici da sada kontrolišemo mali deo Bahmuta, njegova odbrana nije izgubila na značaju. To nam omogućava da uđemo u grad u slučaju da se situacija promeni. A to će se definitivno dogoditi“, rekao je komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski, prenosi Glas Amerike.

Bahmut se nalazi na oko 55 kilometara severno od regionalne prestonice Donjeck, koju kontrolišu Rusi. Nekada je bio važan industrijski centar, okružen nalazištima soli, sa oko 80.000 stanovnika pre rata.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS/REUTERS/Leah Millis

Bio je poznat i po vinu, proizvedenom u podzemnim pećinama i popularan među turistima zbog širokih avenija, parkova i zdanja iz 19. veka. Sve je sada sravnjeno sa zemljom.

Rusija i Ukrajina se proteklih meseci bore za sami gradski centar. Moskva trenutno kontroliše više od 90 odsto tog područja, što priznaju i ukrajinski komandanti. Međutim, čak i sada, ukrajinske snage napreduju blizu strateških puteva izvan Bahmuta u pokušaju da opkole plaćenike iz Vagnera u gradu.

„Neprijatelj nije uspeo da opkoli Bahmut. Izgubili su delove oko grada. Napredovanje naših trupa u predgrađima značajno komplikuje prisustvo neprijatelja. Naše trupe su delimično opkolile grad, što nam omogućava da uništimo neprijatelja“, rekla je Hana Malijar, zamenica ukrajinskog ministra odbrane.

Ukrajinski vojni lideri kažu da je višemesečni otpor opravdan zato što ograničava ruske kapacitete na drugim mestima i omogućava napredak ukrajinskih snaga.

„Glavna ideja je da ih iscrpimo, a onda napadnemo“, rekao je prošlog četvrtka komandant snaga koje se bore za Bahmut Jevhen Meževikin.

Rusija je poslala pojačanja u Bahmut da bi osnažila severno i južno krilo i sprečila dalji ukrajinski napredak, naveli su ukrajinski zvaničnici i nezavisni posmatrači. Ruski predsednik Vladimir Putin želi da proglasi pobedu nad Bahmutom, na koji su ruske snage usredsredile svoje napore, naročito nakon što tokom zimske ofanzive nije osvojio više gradova duž linije fronta, kažu analitičari.

Pojedini analitičari smatraju da bi čak i ukrajinski taktički uspesi u ruralnim područjima izvan Bahmuta mogli da budu značajniji nego što to sad izgleda.

„Izgleda kao da su Ukrajinci jednostavno iskoristili činjenicu da su ruske linije bile slabe. Ruska vojska je pretrpela toliko teške gubitke i toliko je iscrpljena oko Bahmuta da ne može više da napreduje“, smatra Filips O’Brajen, profesor strateških studija na Univerzitetu Sent Endrjus.

Ukrajinske snage u predgrađima Bahmuta i u gradu su do pre mesec dana trpele neumoljive artiljerijske napade. Vojnici, koji su bili na pozicijama južno od grada, zatim su otkrili priliku za napredak nakon što je zahvaljujući dronovima utvrđeno da je južno rusko krilo u defanzivi, rekao je Meževikin.

Posle višenedeljnih žestokih borbi, ukrajinske jedinice su prvi put napredovale u blizini Bahmuta, od kako je taj grad napadnut pre devet meseci.

Pod ukrajinsku kontrolu je vraćeno gotovo 20 kvadratnih kilometara, rekla je Malijar u jednom intervjuu prošle nedelje. Svakog dana od tada su vraćene stotine metara, kaže portparol ukrajinske istočne komande Serhi Čerevatji.

Ukrajina rat Bahmut Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

“Ranije smo samo držali pozicije i nismo puštali Ruse da napreduju dalje na našoj teritoriji. Sada smo prvi put napredovali (od početka bitke)“, rekla je Malijar.

Pobeda u Bahmutu ne mora da znači da će Rusija biti bliže osvajanju regiona Donjeck – za šta Putin tvrdi da mu je cilj. To će pre omogućiti dodatne borbe u pravcu Slavjanska ili Kostantinovke, 20 kilometara dalje, smatra Katerina Stepanenko, analitičarka za Rusiju u tin tenku Institut za ratne studije sa sedištem u SAD.

Na satelistkim snimcima, objavljenim prošle nedelje, vidi se kako su infrastruktura, stambeni blokovi i istorijske zgrade sravnjeni sa zemljom.

Prošle nedelje, pre nego što je Rusija objavila da je zauzela grad, ukrajinske snage kontrolisale su samo nekoliko zgrada koje su ruske snage neumoljivo bombardovale. Nadmašeni – i po broju vojnika i oružju – Ukrajinci su opisivali noćnu moru.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruska artiljerija je bila toliko dominantna, praćena stalnim talasom plaćenika, da je odbrambene pozicije bilo nemoguće dugo zadržati.

„Značaj naše misije ostanka u Bahmutu je u odvlačenju pažnje značajne neprijateljske snage. Za to plaćamo veliku cenu“, rekao je komandant specijalne dobrovoljačke jedinice Taras Dejak.

Severno i južno krilo, koje ponovo kontroliše Ukrajina, nalaze se blizu dva autoputa koja vode do Časiv Jara, grada koji je 10 kilometara udaljen od Bahmuta i predstavlja jednu od ključnih tačaka za prevoz opreme i vojnika.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS

Ukrajnske snage koje su prolazile tim putem često su bile meta napada Rusa koji su se nalazili na obližnjim, strateški uzdignutim pozicijama. Nakon što su Ukrajinci sada preuzeli kontroli nad tim pozicijama, ukrajinske snage imaju više prostora da deluju.

„To će nam pomoći da uspostavimo nove logističke lance za isporuku municije i evakuaciju povrijeđenih ili ubijenih momaka. Sada je lakše isporučivati zalihe, rotirati trupe i evakuisati“, rekao je Dejak u četvrtak, dva dana pre nego što je Rusija saopštila da sada kontroliše grad.

BONUS VIDEO: Ukrajinska vojska objavila snimke užasa iz Bahmuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar