Bivši premijer Italije Silvio Berluskoni preminuo je u bolnici San Rafaele u Milanu u 86. godini. Mediji su izvestili o njegovoj smrti nakon što je u petak, hospitalizovan zbog lečenja hronične leukemije. Berluskoni, koji je tri puta bio premijer, osnivač je televizijskog carstva koje je oblikovalo javnost Italije više od 20 godina. Ipak, verovatno prva pomisao na ovog državnika biće skandali koji su obeležili njegov život.

Jedan od najbogatijih ljudi u Italiji, sa bogatstvom od 6,4 milijarde dolara, rođen je 29. septembra 1936. godine. Karijeru je započeo prodajom usisivača, a kasnije je se okrenuo pevanju u noćnim klubovima i kruzerima.

Svoje ogromno bogatstvo iskoristio je kako bi pokrenuo svoju političku karijeru.

Silvijo Berluskoni Foto:EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Osnovao je televizijsku mrežu „Kanal 5“ 1980. godine, čime je ušao u svet medija. Kontrolisao je 150 preduzeća, uključujući razne izdavačke kompanije, bioskope, pa čak i fudbalski tim Milan.

Berluskoni je 1993. godine osnovao političku partiju „Napred Italijo“ (Forca Italia), a već sledeće godine postao je premijer.

Mnogi su verovali da će njegova poslovna sposobnost da pomogne italijanskoj ekonomiji, ali sud u Milanu optužio ga je za poresku prevaru i srušio nade o ekonomskom boljitku. Usledio je kolaps Vlade i usponi i padovi njegovog političkog života.

Silvijo Berluskoni Foto:EPA-EFE/CLAUDIO PERI

Posle gubitka parlamentarne većine i velike ekonomske krize koja je pogodila zemlju, Berluskoni je 12. novembra 2011. podneo ostavku predsedniku Italije Đorđu Napolitanu.

Ipak, svoj imidž ukaljao je i skandalom sa „bunga-bunga“ žurkama, u kojem su svedoci opisivali orgije u njegovoj raskošnoj vili izvan Milana, i to tokom premijerskog mandata.

Bunga-bunga

Izraz „bunga-bunga“ počeo je da se koristi kada su počele istrage o Berluskonijevim žurkama, a svedoci su opisali kako ga je ovom frazom naučio libijski diktator i njegov bivši prijatelj Moamer Gadafi.

Kako su mediji objavili, na tim zloglasnim žurkama, Berluskoni je koristio žene kao seksualne robinje.

„Tadašnji premijer imao je običaj da začini svoje večernje zabave dovođenjem u kuću plaćenih seksualnih robova. Berluskoni je veoma bogat i moćan čovek. Ćutanje svedoka platio je novcem, kućama, automobilima i konjima“, rekla je tada tužiteljka Ticiana Siciliano u završnoj reči na suđenju koje je počelo 2013. godine, a na kojem je Berluskoni optužen da je davao mito i plaćao svedoke da ćute.

Ono što se dešavalo na žurkama nazvala je „neverovatnim“.

„Užasno nasilje na koje naše doba gleda sa gađenjem, na štetu veoma mladih devojaka, nekih čak i maloletnih, bez alata da se zaštite od predatora svih vrsta“, kazala je tužiteljka.

Između 2009. i 2010. godine, kada je bio premijer, italijanske novine su bile pune detaljima sa zabava.

Berluskoni je žurke nazivao „nevinim i elegantnim poslovima“, iako su svedoci govorili o divljim orgijama sa gošćama koje su se oblačile kao monahinje i izvodile erotske plesove za bivšeg premijera i njegove prijatelje.

Foto:AP Photo/Ferdinando Meazza, File

Bivšem italijanskom premijeru godinama se sudilo uz česte prekide zbog lošeg zdravlja i iznenadne smrti jednog od ključnih svedoka, manekenke Imane Fadil.

Berluskoni je prvobitno 2013. godine proglašen krivim da je platio seks sa Karimom El Mahrug, marokanskom trbušnom plesačicom poznatom kao Rubi, koja je u to vreme imala 17 godina.

Afera „Rubi“

Sud u Milanu izrekao je u junu 2013. godine Berluskoniju zatvorsku kaznu od sedam godina, zbog optužbi za plaćanje za seks maloletnici i pokušaja da zataška taj incident.

U oktobru 2010. godine, Berluskoni je pozvao policijsku stanicu tražeći oslobađanje Rubi. Ispostavilo se da je Berluskoni desetak puta plaćao seksualne usluge mladoj Marokanki.

El Mahrug je snimljena kako priča o seksualnim odnosima sa Berluskonijem i opisuje orgije koje su se dešavale na zabavama, koje je kasnije tvrdila da je izmislila.

Berluskoni je optužen za podmićivanje svedoka za slučaj maloletničke prostitucije.

Silvijo Berluskoni Foto:EPA-EFE/Matteo Corner

On je na suđenju o podmićivanju rekao da nije kriv, a rimski tužilac Roberto Felići rekao je sudu da bi ga trebalo osloboditi jer nema dovoljno osnova da se slučaj održi.

Berluskoni je optužen i da je navodno platio italijanskom pevaču Marijanu Apičeli 157.000 evra kako bi lagao na prethodno održanom suđenju, na kojem je bivši italijanski premijer bio optužen da je platio za seksualni odnos sa ovom marokanskom plesačicom.

Silvio Berluskoni Foto: EPA-EFE/Riccardo Antimiani

Slučaj je poništen 2014. godine, a sudije su, takođe, oslobodile i Apičelu optužbi za primanje mita kao i za navodnu krivokletstvo.

Pročitajte još...

Berluskoni je uvek tvrdio kako nije „nikakav svetac“, ali odlučno je odbacio tvrdnje da je ikada platio seks sa ženom.

„Nikada nisam razumeo gde je zadovoljstvo kada ti nedostaje zadovoljstvo osvajanja“, rekao je svojevremeno Berluskoni.

Bračne vode

Bivši premijer Italije prvi put se oženio 1965. godine Karlom Elvirom Dal’Oglio, sa kojom je dobio dvoje dece – Mariju Elviru i Pjera Silvia.

Sledeća na redu bila je Veronika Lario, 1980. godine sa kojom je dobio Barbaru, Eleonoru i Luiđija. Razveli su se pod veliko pompom. Sud je naložio Berluskoniju da svojoj bivšoj ženi godišnje mora da plaća 48 miliona dolara.

Silvijo Berluskoni Foto:EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Ipak, da ljubav ne zna za godine Berluskoni je pokazao kada je 2022. godine stao na „ludi kamen“ sa 54 godine mlađom političarkom, Martom Fascino. Međutim, oženio se bez administracije, tačnije nije bilo potpisivanja ugovora, zbog spora oko nasleđa.

Njih dvoje su bili u vezi od 2020. godine, kada je Silvio ostavio Frančesku Paskvale (34) zbog Marte. Spojila ih je politička ideja, ali i fudbal, jer je Marta nekada radila za FK Milan.

BONUS VIDEO Desničarka opsednuta Hobitom: Ko je Đorđa Meloni, prva žena premijer Italije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare