Foto: Dmitry Kharichkov / TASS / Profimedia;: Not supplied / WillWest News / Profimedia; east2west news / WillWest News / Profimedia

Šef ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov već nekoliko nedelja nije viđen u javnosti, što je podstaklo sumnje da je general mrtav. Neproverene glasine o njegovoj smrti počele su da kruže u javnosti nakon što su korisnici društvenih mreža podelili fotografiju koja navodno prikazuje poruku koju je objavio ruski Telegram kanal „Obični carizam“ - Gerasimov, koji je bio na "komandnom mestu u blizini Sevastopolja u vreme napada, ubijen je u napadu na Krim". Međutim, mediji su objavili da pomenuti Telegram kanal nije postojao u vreme objavljivanja poruke, ali sumnju je probudila i činjenica da Kremlj sve vreme ćuti.

U tekstu pod naslovom „Gde je general Gerasimov i zašto je to važno?“, objavljenom prošle nedelje u Kijev Postu, penzionisani pukovnik američke vojske Džonatan Svit i bivši ekonomista Mark Tot napisali su da su, iako je sumnjivo da li je Gerasimov mrtav, njegova kontinuirana odsutnost s javne scene i dosadašnje ćutanje Moskve o njegovom statusu zanimljivi.

„Čudno je“, napisali su autori, da Kremlj nije odgovorio na glasine kako je on ubijen na Krimu, s obzirom na to „koliko je daleko išao Kremlj negirajući smrt svog komandanta, admirala Viktora Sokolova, neposredno nakon napada raketom Storm Šedou na sedište Crnomorske flote 22. septembra prošle godine. Nastavak ćutanja u Kremlju potencijalno nešto govori.

Valerij Gerasimov i Sergej Šojgu Foto: EPA-EFE/ALEKSEY NIKOLSKYI/SPUTNIK/KREMLIN

Nestanak posle pobune grupe „Vagner“

Posle neuspele pobune paravojne grupe „Vagner“ primećeno je kako se Gerasimov nije pojavljivao u javnosti, ni na državnim medijima, niti u saopštenjima ministarstva odbrane. Šef paravojne formacije „Vagner“ Jevgenij Prigožin pokretanjem pobune tražio je hitnu smenu ministra odbrane Sergeja Šojgua i Gerasimova.

Nedugo nakon pobune, ministarstvo je potom objavilo snimak na kojem se vidi Gerasimov dok sluša izveštaj, što je njegovo prvo pojavljivanje u javnosti od pomenute pobune.

Bivši ukrajinski novinar i vojni veteran Viktor Kovalenko tvrdi da je Putin poslao Gerasimova u Ukrajinu da mu „osigura pobedu“.

Foto: Tanjug/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Od samog početka bilo je jasno da Gerasimov nema podršku boraca iz Vagner grupe. Istraživački novinar Hristo Grozev iz Belingketa objavio je video na kojem se vidi kako članovi privatne ruske plaćeničke grupe Vagner nazivaju načelnika glavnog štaba ruskih oružanih snaga „go*nom“.

Video navodno prikazuje borce u ukrajinskom gradu Bahmutu na prvoj liniji fronta, kako se obraćaju Valeriju Gerasimovu govoreći: „Ti si jedno go*no. Gde je municija? Ovde više nemamo granata.“

Više puta ga je javno optuživao i sam Prigožin upravo zbog loše vođstva ruske vojske i nedostatka municije za borce Vagnera. Čak je u više navrata tražio i njegovu smenu.

Vladimir Putin, vojna vežba, Zapad 2021
Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / KREMLIN POOL/SPUTNIK

Šansa za Gerasimova

Kijev post ocenjuje da bi odlazak Gerasimova svakako bio  značajan udarac Putinovoj „specijalnoj vojnoj operaciji“ u Ukrajini. Po svemu sudeći, on je jedan od Putinovih najviših vojnih savetnika i sa najviše poverenja. Bivšeg oficira koji je učestvovao u Drugom čečenskom ratu, Siriji i upadima na Krim i Donbas 2014. godine, za načelnika Generalštaba postavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu 2012. godine.

Očajnički želeći da povrati svoju posrnulu poziciju u Ukrajini, u januaru 2023. godine, Putin je pozvao Gerasimova da zameni generala Sergeja „Armagedona“ Surovikina, koji je bio komandant svih ruskih oružanih snaga u Ukrajini manje od tri meseca.

Pročitajte još...

Međutim napori Gerasimova nisu uspeli da naprave preokret u ratu koji je Putin zahtevao. Što je još gore, ruske snage su vraćene u Bahmutu i ​​Avdijevku uz veliku cenu, dok je Crnomorska flota bila primorana da napusti svoj štab u Sevastopolju.

Ministarstvo odbrane Ukrajine izveštava da je 368.460 ruskih vojnika „eliminisano“. Značajno je da se većina tih žrtava dogodila u vreme Gerasimova, piše Kijev post.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar