Foto: Tanjug/AP Photo/Rangga Firmansyah

Indonezijski spasioci vode trku s vremenom pokušavajući da nađu zarobljene u ruševinama dan nakon snažnog potresa koji je pogodio regiju Cianjur na području Zapadne Jave. Potres magnitude 5.6 bio je na dubini od samo 10 kilometara te je izazvao veliku štetu. Srušene su ili oštećene škole, bolnica, brojne zgrade. Broj mrtvih je još nepoznat, dosad je nađeno 162 mrtvih, a preko 700 je povređenih, a u obe grupe ima mnogo dece.

Indonezijska nacionalna agencija za ublažavanje katastrofa (BNPB) rekla je da je najmanje 25 ljudi još uvek zatrpano ispod ruševina. Napori da se dođe do žrtava otežali su nestanci struje, oštećeni putevi i više od 80 naknadnih potresa.

„Većina onih koji su umrli bila su deca“, rekao je guverner Zapadne Jave Ridvan Kamil, dodajući da su mnogi bili učenici koji su pohađali dodatnu nastavu.

Foto: Tanjug/AP

Prema prvim podacima koje su objavile lokalne vlasti, a prenela je organizacija Save the Children, u potresu je stradalo 30 osnovnih škola te još dvadesetak ostalih obrazovnih ustanova.

Lokalna bolnica nije mogla da primi toliki broj povređenih pa su mnogi ležali na podu bolnice ili su bili smešteni u improvizirane šatore postavljene pred bolnicu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Kholid

„Iskopala sam dvoje dece, treće je nestalo“

„Sve se srušilo, bila sam zgnječena pod ovim detetom“, rekla je 48-godišnja stanovnica agenciji Rojters.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Dvoje moje dece je preživelo, iskopala sam ih… Dvoje sam donela ovde, a jednog još nema“, dodala je kroz suze.

Indonezijski Crveni krst poslao je medicinske sestre na motorima da dođu do povređenih u četiri najteže pogođena područja, koja su oko sat vremena od glavnog grada, a inače su bila nedostupna.