Foto:Screenshot/Twitter

Društvenim mrežama kruži video sukoba kineskih i indijskih trupa na spornoj granici na Himalajima. Na snimku izgleda da se dve vojske tuku dugačkim štapovima i ciglama, a pruža redak uvid u napetosti između dve azijske velesile.

Indijsko ministarstvo spoljnih poslova juče je potvrdilo da je došlo do sukoba dve zemalje, što je prvi takav incident između dve nuklearne sile u dve godine. Ministarstvo je saopštilo da su vojnici s obe strane tokom incidenta, koji se dogodio u petak, zadobili lakše povrede.

Nije jasno kada je snimak nastao

Iako se snimak sukoba prvi put na društvenim mrežama pojavio samo nekoliko sati nakon saopštenja indijskog ministarstva, i od tada postala viralna, nije jasno ko ju je snimio ni kada. CNN navodi izjavu oficira iz indijske vojske, koji je upoznat s graničnim sukobima dve zemlje, a koji tvrdi da je video snimljen u indijskoj planinskoj državi Arunačal Pradeš na granici između dve zemlje još 28. septembra 2021. godine.

Sličnu je tvrdnju na Tviteru izneo Sidhant Sibal, dopisnik indijske WION televizije i DNA novina.

“Viralni video sukoba Indije i Kine je star. Područje Jangtsea u ovo je doba godine prekriveno snegom. Ali video daje dobar uvid u sučeljavanje. Ono što se čuje u videu, s indijske strane, na pandžapskom je i kaže: “Oni se više neće vratiti (nakon premlaćivanja)”, napisao je Sibal.

U videu, čija autentičnost još nije potvrđena, trupe iz obe zemlje sukobljavaju se na planinskom terenu, okružene zelenim brdima očito netaknutim zimom. Iako su odvojeni bodljikavom žicom, čini se da snimak prikazuje indijske trupe kako tuku kineske vojnike improviziranim oružjem, koje izgleda kao drvene palice i metalne cevi. U nekoliko slučajeva se može videti kako indijski vojnici bacaju cigle ili kamenje, prenosi Index.

Incident opisan na sličan način

Čini se da i mnogi kineski vojnici, okupljeni s druge strane žice, drže duge cevi ili štapove. Na kraju se bodljikava žica ruši i indijski vojnici krenu prema napred, terajući kineske trupe da preskoče kratki kameni zid i napuste područje, uz klicanje indijske strane.

Sporna granica dugačka 3.379 kilometara već je dugo izvor netrpeljivosti između Nju Delhija i Pekinga, a napetosti su naglo eskalirale u junu 2020. kada je prilikom sličnog sukoba život izgubilo najmanje 20 indijskih i četiri kineska vojnika. Indijski ministar odbrane Rajnath Singh je juče optužio trupe Kineske narodnooslobodilačke vojske (PLA) da pokušavaju preći granicu dve zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:

Priopštenje Kine

U svom ranijem saopštenju, indijsko ministarstvo odbrane je reklo da su se obe strane “odmah povukle iz tog područja” i da su zapovednici zemalja održali sastanak kako bi raspravili ovo pitanje u “skladu s mehanizmima za održavanje mira”, piše CNN.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova na jučerašnjoj konferenciji za novinare nije direktno potvrdilo incident te je navelo da se takve stvari rešavaju diplomatskim putem.

Indija i Kina zaratile su oko svojih graničnih područja 1962., na kraju uspostavivši sporazum. No, dve se zemlje ne slažu oko tačne lokacije granice pa se često međusobno optužuju za njen prelazak ili želju za proširenjem teritorija.

BONUS VIDEO: Kijev granatirao aerodrom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar