Foto: Ukrajinska sigurnosna služba

Ukrajinski istražitelji otkrili su "sobu za mučenje" u nedavno oslobođenom gradu Hersonu, u kojoj su ruske snage navodno držale i zlostavljale decu, rekao je ukrajinski zvaničnik.

Ruske snage držale su decu u nečem što su zvale „dečja ćelija“ pa su im davale vrlo malo vode i gotovo nimalo hrane, rekao je ukrajinski šef kabineta a ljudska prava, Dmitro Lubinec, pri čemu se pozvao na svedočenja stanovnika Hersona.

Prema tim svedočenjima, deca su bila podvrgnuta psihološkom mučenju. Ruski vojnici su im, navode svedoci, rekli da su ih roditelji ostavili i da se nikad neće vratiti kući, prenosi Index.hr.

Jedan 14-godišnjak je uhapšen i kasnije mučen samo zato što je snimio fotografiju uništene ruske opreme, ustvrdio je Lubinec.

PROČITAJTE JOŠ:

„Prvi put smo zabeležili mučenje dece. Mislio sam da nema ničeg goreg nakon Buče i Irpina, ali u Hersonu je stvarno dotaknuto dno“, dodao je.

Gardijan javlja kako ove tvrdnje nisu nezavisno proverene, a ruska strana se o njima još uvek nije oglasila. Reporteri Gardijana su ranije posetili drugu „sobu za mučenje“ u Hersonu.

Ukrajinska strana tvrdi da su u njoj bilo zatočeno desetine muškaraca koje su ruski vojnici tukli, mučili elektrošokovima, a neke od njih su i ubili.

BONUS VIDEO: Evakuacija starijih iz Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar