Anatolij Antonov, Ukrajina, rat
Anatolij Antonov Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV/EPA-EFE/SERGEY KOZLOV/ATEF SAFADI

Ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov nagovestio je da postoji raskol u Kremlju zbog invazije na Ukrajinu do kog dolazi usled sve većeg neuspeha ruske vojske na svim frontovima.

Antonov je rekao da Amerika između redova daje Kremlju uslove za pregovore koji bi za cilj imali zaustavljanje brutalnih sukoba.

Pročitajte još:

Implicirao je da su neki zvaničnici Kremlja spremni da odustanu od borbe, povuku trupe, pa čak i da se pokaju – naglašavajući da on nije među onima koji su spremni na kapitulaciju.

„Amerikanci nas guraju u pregovore, ali uz određene uslove“, rekao je diplomata.

Tri uslova

Kako kaže, ključna bi bila tri uslova, od kojih je prvi da se zaustavi vojna akcija, druga da se ruske trupe vrate na položaj na kojem su bile pre 24. februara i na kraju da se Rusija pokaje zbog svega što je učinila.

„Govorim jasno i u to sam nedvosmisleno siguran, neće biti takve kapitulacije. Nikada“, naglasio je Antonov.

Takođe, diplomata je ruskog predsednika Vladimira Putina nazvao ‘vrhovnim zapovednikom’ i time jasno dao do znanja da vojna strategija – koja se smatra manjkavom čak i u ruskim sigurnosnim i vojnim redovima – dolazi iz samog vrha Kremlja.

Ukrajina rat
Ukrajina rat Foto:Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia

Ponovio je da bi sukob sa Zapadom koji naoružava Ukrajinu mogao da izazove nuklearni rat.

„Današnja situacija je izuzetno opasna. SAD se sve dublje uvlači u sukob s najnepredvidivijim posledicama za odnose između dve nuklearne sile“, rekao je Antonov.

Takođe, ruski predsednik stavio je moskovske nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti nedugo nakon početka invazije, izazivajući bojazan da bi mogao da pritisne „crveno dugme“.

I usred sve veće zapadne potpore Ukrajini, Putin je uputio prikrivene pretnje želeći da naglasi da je spreman na raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja, za koje ruska vojna doktrina smatra da se može iskoristiti za prisiljavanje protivnika na povlačenje.

Sva dešacanja iz Ukrajine pratite na našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Kako uvesti sankcije Rusiji, a da ne boli?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare