Foto:printscreen/ III sisters

Kumče ruskog predsednika Vladimira Putina navodno je pobeglo iz zemlje, samo nekoliko sati nakon što je policija upala u njenu vilu jer je navodno kritikovala rusku invaziju na Ukrajinu. Ksenija Sobčak se, kako nezvanično saznaju zapadni mediji, sa izraelskim pasošem ukrcala na let za Litvaniju preko Belorusije.

Ksenija Sobčak, 40, navodno se ukrcala na let za Litvaniju preko Belorusije malo pre nego što su agenti stigli na moskovski aerodrom da je uhapse.

Putin ima dugogodišnje veze sa njenom porodicom i pričalo se da je ona njegovo kumče. Njen otac, Anatolij Sobčak, bio je Putinov profesor prava i mentor koji mu je dao prvu političku funkciju – mesto zamenika gradonačelnika Sankt Peterburga.

Foto:printscreen/ III sisters

Sobčak poznaje Putina od detinjstva, on je čak prisustvovao i njenom krštenju. Međutim, sada je spreman da je označi kao „stranog agenta“ zbog neslaganja oko invazije na Ukrajinu. Još nije jasno koje su tačno njene primedbe naljutile Kremlj i dovele do pretresa njene kuće. Protiv Sobčak je pokrenuta specijalna krivična istraga i ako je proglase krivom mogla ni biti osuđena na tri godine zatvora zbog „širenja neistina o vladinim agencijama“ u medijima, prenosi Dejli mej.

Vladimir Putin i Ksenija Sobčak Foto:east2west news / WillWest News / Profimedia

Aleksandr Jonov, šef tajnog Javnog komiteta za otkrivanje strane intervencije, rekao je da je u toku istraga o tome da li je Sobčak finansirana iz inostranstva i dodao da je pod istragom njen medij Ostorozhno Novosti.

„Ako pronađemo dokaze da je neko finansira iz inostranstva, Sobčak će biti proglašena stranim agentom“, rekao je Jonov.

Foto: Playboy / east2west news / WillWest News / Profimedia

Ali, ona tvrdi suprotno – smatra da je cilj ove istrage da se izvrši pritisak na nju i njenu medijsku kuću.

Uprkos Putinovim vezama sa njenom porodicom, ona se poslednjih godina oštro protivila njegovoj autoritarnoj politici.

„Naš komercijalni direktor Kiril Suhanov je u pritvoru, kako su rekli, zbog ucene. Ovo je ludilo, to je smešno i glupo. Kiril je biznismen i naš prodavac. Ja i ceo naš tim ovo vidimo kao još jednu represiju nad medijima. u zemlji. Nemaju šta da nam prišiju i to ih ljuti. Stalno privode naše novinare. Sada su uhvatili Kirila i otvaraju postupak protiv njega. Advokat je u kontaktu sa njim, pratimo slučaj “, rekla je Sobčak.

Putin je ranije izvukao njenog oca iz Rusije kako bi mogao da se leči na Zapadu, što se dešavalo u vreme kada je Sobčak tražen u zemlji zbog korupcije. Kasnije je ruski predsednik viđen na njegovoj sahrani, zajedno sa Ksenijom i njenom majkom, ruskom senatorkom Ljudmilom Narusovom koja je inače glasala protiv zakona povezanih sa ratom u ruskom parlamentu i optužila državnu televiziju za „besramne laži“ o sukobu u Ukrajini.

Ljudmila Narusova i Ksenia Sobčak Foto:Ekaterina Chesnokova / Sputnik / Profimedia

Ksenija, jedno od najpoznatijih ruskih lica, zauzela je četvrto mesto na predsedničkim izborima u Rusiji 2018, za koje su mnogi tvrdili da su namešteni u Putinovu korist. Uprkos tome što je kritikovala ruskog lidera, održala je lični sastanak sa njim pre nego što je najavila da će mu se suprotstaviti.

Ksenija je ranije bila veoma popularna ruska TV voditeljka, a 2006. pozirala je za Plejboj.

BONUS VIDEO: Putin snimljen sa nuklearnom aktovkom? Svi gledali u koferče koje je nosio muškarac iz njegove pratnje 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar