Foto: Misha Japaridze/Pool/File Photo / WillWest News / Profimedia

Vašington Post je ranije izvestio, kako se jedan visoki, ali neimenovani, ruski insajder našao oči u oči sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i kazao mu da njegova vojna taktika u Ukrajini vodi ka porazu. Sada je otkriveno da je u pitanju Jevgenij Prigožin, šef paravojne formacije Vagner.

Prigožin, finansijer Vagner grupe, poznat i kao „Putinov kuvar“, čovek je koji je Putinu kazao da gubi rat u Ukrajini, tvrde američki zvaničnici koji su pročitali dosije, a poželeli da ostanu anonimni.

PROČITAJTE JOŠ:

Prigožinove kritike samo potenciraju ono što on javno govori već nedeljama, tvrde zvaničnici. Spoznaja da se, dok je kritikovao Putina na njegovoj teritoriji osećao ugodno i sigurno, jasno sugeriše koliko je uticajan u Kremlju. Takođe ono što se dešavalo između Putina i šefa Vagnera demonstrira koliko je zapravo, nakon meseci grešaka i gubitaka na bojnom polju, klimav položaj ruskog odbrambenog establišmenta.

Prigožinova frustracija ruskim Ministarstvom odbrane i tenzije između njega i ruskog minista odbrane Sergejea Šojgua takođe su bile predmet zasebnog izveštaja američke obaveštajne službe koje je kružilo među zvaničnicima u Vašingtonu, tvrde izvori, prenosi Jutarnji list.

Vladimir Putin i Jevgenij Prigožin Foto: Alexey DRUZHININ / AFP / Profimedia

Čovek iz senke sve priznao

Godinama je Prigožin delovao u senci, poričući povezanost s ozloglašenom plaćeničkom grupom Vagner i fabrikom internet trolova u Sankt Peterburgu za koju su američke vlasti tvrdile da je finansirao kako bi se upleo u američku predsedničku kampanju 2016.

Pomogao je i u pomeranju spoljnih ciljeva Kremlja izvan formalnih struktura i zaradio je nadimak „Putinov kuvar“ zahvaljujući vlasništvu restorana u Sankt Peterburgu koji je Putin nekada posećivao i ugostiteljske firme sa unosnim ruskim državnim i gradskim ugovorima, piše Vašington post.

No, poslednjih nedelja Prigožin u javnosti nastupa samostalno. Po prvi put je priznao kako upravlja Vagnerom, a javno je napao i rusko vojno vođstvo zbog pogrešnih odluka.

Jevgenij Prigožin Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia

Dakle, prema izveštaju američkih obaveštajnih službi koje je kružilo Vašingtonom, Prigožin je Putinu izneo svoj stav kako se rusko ministarstvo osbrane previše oslanja na Vagner i ne daje plaćeničkoj grupi dovoljno novca i resursa da ispuni svoju misiju u Ukrajini. Američki obaveštajni zvaničnici veruju da je upravo Prigožin postavio nedavni video na društvenim medijima koji prikazuje Vagnerove vojnike kako se žale na nedostatak osnovne hrane i namirnica,s namerom da snimak posluži kao sredstvo pritiska na Kremlj da poveća finansiranje njegove grupe plaćenika.

„Prigožinova odluka da se suoči s Putinom samo je poslednji znak njegovog nezadovoljstva“, rekao je američki zvaničnik koji je pročitao izveštaje.

BONUS VIDEO: Putin uveo ratno stanje: Uvod u totalni rat?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar