Kolumbija Foto:EPA-EFE/Ernesto Guzman

Jedan vojnik je danas ubijen i 12 ih je ranjeno u napadu eksplozivnim napravama na vojnu jedinicu na zapadu Kolumbije, a armija te zemlje tvrdi da je počinilac ozlogašeni narkokartel Zalivski klan.

Do napada je došlo rano jutros u vojnom kompleksu u lokalnoj samoupravi Turbo na oko 48 kolimetara severozapadno od Bogote, glavnog grada Kolumbije, saopštilo je ministarstvo odbrane te zemlje koje je za taj čin optužilo jednu od frakcija Zalivskog klana.

Taj narkokartel Kolumbija smatra najvećim aktivnim na svojoj teritoriji, a protiv njega se direktno bori vojska.

Guverner savezne države Antiohija, u kojoj se nalazi Turbo, ponudila je nagradu od gotovo 12.800 dolara svakome ko dojavi gde se nalazi Vilder de Hesus Alkaraz zvani El Indio, lider frakcije Zalivskog klana koja je danas napala vojsku.

Predsednik Kolumbije Gustavo Petro nastoji da cementira plan „potpunog mira“ u svojoj zemlji kroz mirovne sporazume sa svim oružanim grupama na njenoj teritoriji, uključujući levičarske gerilce i krijumčarske gangove.

Vlada vodi mirovne pregovore sa više različitih organizacija, ali ima poteškoća sa Zalivskim klanom. Prošle godine, oni su dogovorili prekid vatre, ali je vlada onda optužila Zalivski kartel da stoji iza napada počinjenih tokom jednog protesta rudara, razgovori su prekinuti i vojska je ponovo krenula u obračun sa narkokartelom.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar