Foto:profimedia.rs; EPA EFE

Pre pedeset godina Izrael se suočio sa velikom pretnjom nakon iznenadnog zajedničkog napada Egipta i Sirije koji je označio početak rata Jom Kipura. U ranim jutarnjim satima u subotu, poslednjeg dana jevrejskih velikih praznika, činilo se da se istorija ponavlja. Izraelce su probudile rakete i sirene za vazdušni napad dok je palestinska militantna grupa Hamas pokrenula najveći napad sa kojim se Izrael suočio od tog kobnog dana 1973. godine. Ovo je ujedno i najveći propust jedne od najmoćnijih obaveštajnih službi na svetu, koji je rezultirao velikim brojem žrtava i ratom koji se neće brzo završiti.

Po prvi put u 75 godina od stvaranja Izraela, palestinske snage su uspele da preuzmu kontrolu nad oblastima unutar samog Izraela. Više od 600 Izraelaca je poginulo, a broj žrtava će verovatno značajno porasti, zajedno sa najmanje 400 ubijenih Palestinaca sa druge strane. Na stotine izraelski civila je oteto iz svojih domova i odvedeno u Pojas Gaze, gde su pripadnici Hamasa sa njima paradirali ulicama i slavili.

Otmica i ubistvo trojice Izraelaca na okupiranoj Zapadnoj obali dovelo je do rata između Hamasa i Izraela 2014 godine.

Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Ali, ništa slično aktuelnoj situaciji se nije dogodilo u sukobu Izraela i Palestine. Dok su 1973. rat vodile konvencionalne vojske, ovog puta će posledice po civile na obe strane verovatno biti užasne.

Faktor iznenađenja

Zvaničnici Hamasa, islamističkog pokreta koji je preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze 2007. godine, često su govorili da će odgovoriti Izraelu „u vreme i na mestu koje oni izaberu“.

Odabrali su subotu, 7. oktobar, kao datum početka velikog napada na Izrael koji je iznenadio jednu od najboljih obaveštajnih službi na svetu – Mosad, ali i Ameriku i Evropu.

Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ali vreme i obim ovog neviđenog vazdušnog i kopnenog napada iznenadili su i Izraelce i Palestince. Ovaj napad predstavlja ozbiljan obaveštajni neuspeh za izraelski bezbednosni sektor, koji je ocenio da Hamas neće pokrenuti rat u punom obimu. Dve strane su nedavno pregovarale o primirju, uz posredovanje Katara, Egipta i Ujedinjenih nacija.

Međutim, uz otvorenu vojnu podršku Irana, pripadnici Hamasa su iz više pravaca upali na teritoriju Izraela, ubijali vojsku i civile, ali ih i otimali i odvodili u Gazu.

Izrael je proglasio ratno stanje i obećao da će brutalno odgovoriti na nezamapćeni napad Hamasa. Ovo zaista jeste udar kakav se na Izrael nije dogodio u poslednjih 50 godina, a obaveštajni propusti tek treba da budu utvrđeni.

Foto:Zain JAAFAR / AFP / Profimedia

Osvetnički pohod

Kako bi odgovorio na „terorizam Hamasa“, Izrael je pokrenuo akciju koja je nazvana „Gvozdeni mač“, a podrazumeva rakete udare na položaje Hamasa u Pojasu Gaze. Takođe, Izrael je granatirao Liban jer je tamošnja militantna organizacija Hezbolah pružila podršku Hamasu i izvela udare na Izrael.

Iako cilj napada Hamasa još uvek nije u potpunosti jasan, čini se da su vođe ove grupe, koja je u svetu ocenjena kao teroristička, hteli da udare prvi, pod svojim uslovima. Ono što je manje jasno je šta Hamas pokušava da postigne na duži rok, i koliko koordinacije i podrške za tako ogroman napad dobija od spoljnih elemenata kao što su Hezbolah ili Iran. U najmanju ruku, napad je jasan signal da 16-godišnja opsada Gaze nije održiva.

Ova ofanziva koju niko nije očekivao zasigurno će poremetiti normalizaciju odnosa između Izraela i Saudijske Arabije.

Foto: TANJUG/AP Photo/Oded Balilty

Potencijalni motiv

Upravo je odnos Saudijske Arabije i Izraela potencijalni motiv napada Hamasa, o kome analitičari već spekulišu.

„Ovo je poruka Saudijskoj Arabiji i Amerikancima koji podržavaju normalizaciju odnosa sa Izraelom da region neće biti bezbedan sve dok su Palestinci van jednačine“, rekao je neimenovani izvor za britansku agenciju Rojters.

I analitičarka Laura Blumenfald smatra da je Hamas napao Izrael zbog napora ka normalizaciji odnosa Izraela i arapskih zemalja.

„Hamas je gledao kako se Izraelci i Saudijci približavaju dogovoru i doneli su odluku – nema mesta za stolom za nas, napadaj“, rekla je Blumenfald.

Foto: SAID KHATIB / AFP / Profimedia

Lider Hamasa u Libanu Osama Hamdan poručio je da bi subotnji napad trebalo da natera arapske države da shvate da prihvatanje bezbednosnih zahteva Izraela ne bi dovelo do mira u regionu.

„Za one koji žele stabilnost i mir u regionu, početna tačka mora da dođe do okončanja izraelske okupacije“, rekao je on.
Bivši američki diplomata na Bliskom istoku Ričard Liberon kaže da su Hamasove akcije šalju jasan signal Saudijcima da palestinsko pitanje ne treba tretirati samo kao još jednu podtemu u pregovorima o normalizaciji.

Ovo će biti dug rat

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu rekao je pred Izralecima „dug i težak rat“, koji praktično traje već 100 godina, od kako je Britanija preuzela kontrolu nad područjem poznatom kao Palestina nakon što je vladar tog dela Bliskog istoka poražen u Prvom svetskom ratu.

Foto: MAHMUD HAMS / AFP / Mahmoud Fareed / Zuma Press / JALAA MAREY / AFP / Profimedia

Zemlju je naseljavala jevrejska manjina i arapska većina. Tenzije između dva naroda su porasle kada je međunarodna zajednica dala Britaniji zadatak da uspostavi „nacionalni dom“ u Palestini za jevrejski narod.

Za Jevreje je to bila domovina njihovih predaka, ali palestinski Arapi su takođe polagali pravo na zemlju i protivili se tom potezu.

Izrael je već vodio četiri rata sa palestinskim militantima u Pojasu Gaze u poslednjih 15 godina – 2008, 2012, 2014. i 2021. godine, a sada je počeo i peti.

Foto: Mahmud HAMS / AFP / Profimedia

„Na Šabat i praznik, Hamas je izvršio invaziju na izraelsku teritoriju i ubio nevine građane, uključujući decu i starce. Hamas je započeo brutalan i zao rat. Bićemo pobednici u ovom ratu uprkos nepodnošljivoj ceni. Ovo je veoma težak dan za sve nas“, napisao je Netanijahu na društvenoj mreži Iks.

Dodao je da „Hamas želi sve da ih ubije“.

Naveo je da je to „neprijatelj koji ubija decu i majke u njihovim domovima, u njihovim krevetima, neprijatelj koji otima starce, decu i mlade žene, koji kolje i masakrira građane, uključujući i decu, koja su jednostavno izašla da uživaju u prazniku“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Netanijahu ističe da je ono što se dogodilo u Izraelu „bez presedana“ i da će se on lično pobrinuti da se to ne ponovi, a da iza te odluke stoji Vlada.

Prema njegovim rečima, Izraelske odbrambene snage će odmah upotrebiti svu svoju snagu da uništi sposobnosti Hamasa.

„Uništićemo ih i nasilno ćemo osvetiti ovaj mračni dan koji su nametnuli Državi Izrael i njenim građanima. Sva mesta na kojima je Hamas raspoređen, krije se, pretvorićemo u ruševine“, poručuje Netanjahu.

BONUS VIDEO Koliko će trajati rat u Izraelu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare