Foto: JALAA MAREY / AFP / Profimedia

Kada je militantna grupa Hamas pokrenula napad na Izrael, između ostalog, imala je cilj da naruši nova regionalna savezništva koja su mogla da ugroze palestinske težnje za državnošću i ambicije Irana, piše danas Rojters.

Subotnji napad se poklapa se sa pokušajima SAD da Saudijska Arabija normalizuje odnose sa Izraelom, u zamenu sa sporazum o odbrani između Vašingtona i Rijada.

„Ovo je poruka Saudijskoj Arabiji i Amerikancima koji podržavaju normalizaciju odnosa i Izraelu da region neće biti bezbedan sve dok su Palestinci van jednačine“, rekao je neimenovani izvor britanske agencije.

Foto: TANJUG/AP Photo/Oded Balilty

I analitičarka Laura Blumenfald smatra da je Hamas napao Izrael zbog napora ka normalizaciji odnosa Izraela i arapskih zemalja.

„Hamas je gledao kako se Izraelci i Saudijci približavaju dogovoru, odlučili su: Nema mesta za stolom? Otruj obrok“, rekla je Blumenfald.

Lider Hamasa u Libanu Osama Hamdan poručio je za Rojters da bi subotnji napad trebalo da natera arapske države da shvate da prihvatanje bezbednosnih zahteva Izraela ne bi dovelo do mira u regionu.

Foto: SAID KHATIB / AFP / Profimedia

„Za one koji žele stabilnost i mir u regionu, početna tačka mora da dođe do okončanja izraelske okupacije“, rekao je on.

Bivši američki diplomata na Bliskom istoku Ričard Liberon kaže da su Hamasove akcije šalju jasan signal Saudijcima da palestinsko pitanje ne treba tretirari samo kao još jednu podtemu u pregovorima o normalizaciji.

Sa druge strane, visoki zvaničnik u administraciji američkog predsednika Džoa Bajdena navodi da je „zaista preuranjeno spekulisati“ o efektu koji bi sukob Izraela i Hamasa mogao da ima na napore ka saudijsko-izraelskoj normalizaciji.

POGLEDAJTE JOŠ:

Iran, za to vreme, ne krije da podržava Hamas, finansiranjem i naoružavanjem te militantne grupe i Islamskog džihada.
„Ruke Irana su na svakoj raketi koja je ispaljena na Izrael. To ne znači da je Iran naredio napad, ali nije tajna da su, zahvaljujući njemu, Hamas i Islamski džihad uspeli da unaprede svoj arsenal“, rekao je neimenovani palestinski zvaničnik.

Sve najnovije informacije iz Izraela možete pratiti u našem blogu uživo. 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar