Foto: Luxmoray / Alamy / Alamy / Denis LOVROVIC / AFP / Lequeux Herve/ABACA / Abaca Press / PHILIPPE HUGUEN / AFP / Maksim Blinov / Sputnik / APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia / EPA-EFE/VALDA KALNINA

Hrvatska je u protekle dve godine sklopila ugovore vredne 1,3 milijarde evra za nabavku naoružanja, vojne opreme i izgradnju vojne infrastrukture, pokazuju podaci koje je Jutarnji list dobio od Ministarstva odbrane i prikupljeni su iz javno dostupnih izvora.

Posle rata, ovo je najveća investicija u hrvatsku vojsku u tako kratkom periodu, piše Jutarnji list.

U tom periodu kupljeni su borbeni avioni, vozila Bredli, protivvazdušni sistem kratkog dometa, terenska vojna bolnica Role 2B, velika količina protivtenkovskih projektila „Spajk“, čamci za HRM i veliki broj infrastrukturnih projekata.

Ove nabavke pomogle su da veoma osporavani Mario Banožić postane jedan od najuspešnijih ministara odbrane. Reč je o velikom zaokretu koji je jedna vlada napravila u vezi sa opremanjem hrvatske vojske.

Foto:Profimedia

Američka donacija

Ministarstvo odbrane i vojska su do pre nekoliko godina doživljavani pre svega kao nepotreban trošak, a njihovi budžeti su korišćeni prilikom rebalansa budžeta da se od njih uzimaju sredstva i raspodeljuju drugim ministarstvima. U takvoj atmosferi Generalštab se, po pravilu, bavio pitanjima koliko nešto košta, a ne šta im treba.

Pre nekoliko godina situacija u Vladi se potpuno promenila, a premijer je poručio vojnicima da je na njima da kažu šta im treba i da se ne zamaraju troškovima.

Sa ovakvim stavom konačno je počelo strateško opremanje Hrvatske vojske.

Naravno, najveći deo navedenih sredstava izdvojen je za kupovinu 12 borbenih aviona Rafale sa simulatorom i naoružanjem.

Za ovo je izdvojeno 990 miliona evra. Tom iznosu treba dodati troškove obuke pilota, PDV, troškove interoperabilnosti sa NATO-om, troškove izgradnje hangara itd. Kao deo paketa naoružanja, MICA RF i MICA IR rakete vazduh-vazduh sa domet od 30 do 50 kilometara, a kupljene su i najnovije verzije.

U medijima je objavljena informacija da hrvatski paket naoružanja Rafale uključuje i krstareću raketu dometa oko 500 kilometara, što nikada nije demantovano. Početkom ove godine ugovoren je drugi najveći projekat – nabavka borbenih oklopnih vozila Bredli M2A2 DOS. Ugovoreno je ukupno 89 vozila, od kojih će 62 biti modernizovana i opremljena za potrebe Vojske.

Pet vozila je namenjeno za obuku, a 17 za rezervne delove. Modernizacija vozila obaviće se u Slavonskom Brodu.

Ukupna vrednost projekta je oko 184 miliona evra, od čega Hrvatska plaća oko 136 miliona evra, a preostali iznos donira SAD. Amerikanci doniraju i oko 10 miliona evra za modernizaciju vozila. Naoružani su topom kalibra 25 milimetra i mitraljezom 7,62 mm. U paketu je i veliki broj protivoklopnih projektila TOV.

Ugovor sa Francuskom

Ove jeseni je nezapaženo prošla vest da je Vlada odobrila kupovinu Vojno-poljske bolnice Role 2B za podršku razmestivoj pešadijskoj brigadi Kopnene vojske, ali i za pomoć civilnim institucijama u kriznim situacijama.

To je izuzetno važan projekat o kome se u vojsci priča skoro deset godina i sada je konačno realizovan u saradnji sa SAD. Ukupna vrednost ugovora je više od 5,5 miliona evra, od čega Ministarstvo odbrane plaća oko četiri miliona.

O nedostatku protivvazdušne odbrane priča se najmanje 15 godina, a ništa nije urađeno. Sada je, kao strateški partner, sa Francuskom dogovorena kupovina protivvazdušnog sistema kratkog dometa Mistral 3 u vrednosti od 71 milion evra, s tim što je ta zemlja donirala jedan broj lansera za odbranu baze Pleso, gde su avioni Rafale će se nalaziti.

Foto: Profimedia

U protekle dve i po godine protivoklopnih raketa „Spajk“ za vozila Patria vredne 1,6 miliona evra, raznih vrsta municije oko 2,7 miliona evra, snajperskih pušaka oko 200.000 evra i VHS pušaka i HS pištolja oko 900.000 evra. Urađena je i revizija rezervoara u vrednosti od 900.000 evra.

Prema najavama Ministarstva odbrane, do kraja godine biće sklopljen ugovor o kupovini radio uređaja Takrad od domaće kompanije RIZ u vrednosti od pola miliona evra. Biće realizovana i nabavka šest brzih patrolnih čamaca u vrednosti nešto više od milion evra. Od tih šest, SAD bi trebalo da doniraju tri čamca.

Na izgradnju infrastrukture u pomenutom periodu utrošeno je oko 19 miliona evra. To uključuje, između ostalog, izgradnju dva hangara za smeštaj helikoptera Black Havk, opremanje hotela i izgradnju kongresnog centra na Vojnoj akademiji, kao i renoviranje kasarni u Petrinji i Varaždinu.

Dve korvete, vozila Patria, PVO i Black Havk

U Ministarstvu odbrane tvrde da proces ulaganja u opremanje HV-a ne staje. Tako bi sledeće godine trebalo da bude realizovana nabavka novog mitraljeza za šta bi bilo izdvojeno oko 10 miliona evra.

Pročitajte još:

Prema ranijim najavama, bilo bi kupljeno 685 mitraljeza kalibra 5,56 mm k 45 mm i 11 kalibra 7,62 k 51 mm, koje zajednički proizvode belgijski FN Herstal i karlovački HS Produkt. Za granate za Pancer haubice bilo bi izdvojeno oko 5,6 miliona evra, a za održavanje tenkova M-84 i njihov generalni remont oko 17 miliona evra. Za dodatne količine snajperskih pušaka bilo bi izdvojeno oko 500.000 evra, a za remont mina kalibra 120 mm nešto manje od milion evra.

Sledeće godine trebalo bi da bude jasnija situacija oko realizacije projekta nabavke dva patrolna broda Vanguard, o čemu se intenzivno pregovara sa Norveškom. Prema nezvaničnim informacijama, reč je o poslu vrednom između 300 i 400 miliona evra. Pored toga, trebalo bi da postoji jasnija situacija u vezi sa nabavkom dodatne količine helikoptera Black Havk. Ministar Mario Banožić nedavno je najavio kupovinu još osam novih američkih helikoptera, koji bi trebalo da budu završeni do 2026. godine.

Već nekoliko godina je najavljena kupovina dodatnih 20 Patria vozila sa ćelijama kalibra 30 mm, što bi moglo da se desi sledeće godine. Uz sve to, sledeće godine bi mogao da se definiše i protivvazdušni sistem srednjeg dometa. Prema nezvaničnim informacijama, razgovori sa Francuskom o kupovini sistema VL MICA traju već neko vreme. Reč je o kopnenom protivvazdušnom sistemu srednjeg dometa, koji koristi raketu „ispali i zaboravi“ dometa između 20 i 30 kilometara.

BONUS VIDEO Rusi dronovima napali Kijev