Iljir Meta Ilir Meta
Iljir Meta Foto:Tanjug/AP Photo/Hektor Pustina

Predsednik Albanije Iljir Meta izjavio je u Skoplju da ne bi želeo da se njegova zemlja razdvoji od Severne Makedonije na putu ka Evropskoj uniji.

Meta je u emisiji makedonske kablovske Televizije 21 rekao da dve susedne države treba da povećaju napore da se zajedno kreću na putu ka EU i da se nađe rešenje sa Sofijom da deblokira početak pregovora i da bilateralna pitanja ne budu prepreka za pristupanje neke zemlje EU.

Prema njegovim rečima, veto Bugarske Severnoj Makedoniji je neopravdan zato što je neprihvatljivo da bilateralno pitanje postane prepreka za proširenje EU, iz čega bi proizašlo da svaka država članica može da blokira bilo koga.

Meta je rekao da će uskoro posetiti bugarskog predsednika Rumena Radeva i da će razgovarati o tome šta može da se uradi na pronalaženju rešenja bugarsko-makedonskog spora.

„Ne bih želeo nikada da se odvojimo, jer ne samo što smo dve susedne zemlje, već smo izuzetno zainteresovani da Makedonija ima napredak. I ukoliko se kreće brže od Albanije neka napreduje, Albanija nema zbog čega da je vuče nazad“, rekao je Meta u emisiji televizije iz Skoplja koja program pretežno emituje na albanskom jeziku.

Albanski predsednik je došao u trodnevnu posetu Severnoj Makedoniji i sutra će se, prema najavama, sresti sa predsednikom Severne Makedonije Stevom Pendarovskim i predsednikom Sobranja Talatom Džaferijem.

BONUS VIDEO: Kupuju li Srbi nekretnine u u Albaniji 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar