Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Predsednik Albanije Iljir Meta pozvao je danas premijera te zemlje Edija Ramu da ne provocira bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, ocenivši da je Haradinaj "živi heroj za sve Albance", a Rama "velika sramota", prenosi Gazeta Ekspres.

To nije nova situacija. Svim Albancima je jasno, njegova misija je zavođenje. Pratio sam njegove igre, on je već prešao granicu i crvenu liniju, mnogo je preterivao, provocirao je Haradinaja“, rekao je Meta povodom ocene Rame da su besramni napadi Haradinaja na aktuelnog predsednika kosovske vlade Aljbina Kurtija.

Meta je pozvao Ramu da više, kako je naveo, ne provocira Haradinaja, prenosi Kosovo onlajn.

„Ramuš Haradinaj može imati 500 problema kao političar, međutim, Haradinaj je živi heroj za sve Albance. Dok je “Bilalova supruga“ velika sramota i da se više ne bavi porodicom i likom Haradinaja, pošto u dvorištu njegove porodice ima gotovo 40 grobova, a kada on napusti dom, pozdravlja se od 40 braće i rođaka koji su dali živote za nezavisnost Kosova i ne bi smeo više da ga provocira u ime šefova u Srbiji jer može da dobije odgovor iz Albanije“, poručio je Meta.

On je dodao da više ne mogu da se prihvataju „takve igre“.

„Kosovski lideri imaju obavezu da sarađuju sa njim i sa svojim saveznicima. Mi nemamo obavezu da ih razdvajamo“, naveo je Meta.

Rama je prethodno naveo da su besramni napadi Haradinaja na Kurtija, ocenivši da „Kurti može biti sve, ali nikada sluga Srbije“.

„Besramno je Ramuš počeo da napada Aljbina Kurtija! Aljbin može biti sve, ali nikada sluga Srbije! Voleo bih da niste podlegli napadima zbog smanjenja taksi, koje su uništile međunarodni ugled Kosova i Srbiju prikazali kao žrtvu u očima sveta“, napisao je Rama.

U odgovoru Rami Haradinaj je ocenio da je reakcija albanskog premijera razumljiva, jer mu je „blokirao plan o podeli Kosova“.

„Frustracija Edija Rame mnome je razumljiva. Znam da ne može da mi oprosti što sam osujetio velikosrpski plan. Edi Rama, nakon povratka iz Moskve ne gubi vreme, nego sprovodi Lavrovljeve savete“, napisao je Haradinaj na Fejsbuk nalogu.