Iljir Meta, Edi Rama kombo
Foto: EPA-EFE/Malton Dibra, EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Premijer Albanije Edri Rama izjavio je danas da je rešen da smeni predsednika Albanije Iljira Metu s položaja jer je "osramotio zemlju". Šef poslaničke grupe socijalista Taulant Balja je rekao da aktuelni parlament ima dovoljno vremena do 9. septembra, kada mu se završava mandat „da formira istražne komisije i završi (postupak opoziva) u okviru svog mandata“. Socijalisti su ubedljivo pobedili na nedavnim izborima i osvojili 74 mesta u parlamentu sa 140 mesta, što je dovoljno da samostalno formiraju vladu.

Rama je poručio da bi predsednik Ilir Meta trebalo da bude razrešen jer je prekršio Ustav kada se tokom nedavno održanih izbora svrstao na jednu političku stranu, prenosi AP.

Prošle nedelje zakonodavci su formirali istražni odbor koji bi trebalo da donese odluku da li će protiv predsednika Iljira Mete biti pokrenut postupak za opoziv, a 49 poslanika Socijalističke partije tvrdi da je Meta prekršio Ustav jer se, umesto da bude garant nacionalnog jedinstva, stavio na stranu opozicije još pre izbora 25. aprila.

Tokom izborne kampanje Meta je optužio Ramu da upravlja „kleptokratskim režimom“, da loše odgovara na zdravstvenu krizu, da odlaže integraciju zemlje u EU i da koncentriše svu vlast u svojim rukama.

Šef poslaničke grupe socijalista Taulant Balja je rekao da aktuelni parlament ima dovoljno vremena do 9. septembra, kada mu se završava mandat „da formira istražne komisije i završi (postupak opoziva) u okviru svog mandata“.

Iljir Meta Ilir Meta
Iljir Meta Foto:Tanjug/AP Photo/Hektor Pustina

Metina pres kancelarija nije odmah odgovorila na zahtev za komentarom, ali je on je na svojoj Fejsbuk stranici poručio – „Ne bavite se omamljujućim bombama, već istragom izbornih zločina!“.

Socijalisti su ubedljivo pobedili na izborima i osvojili 74 mesta u parlamentu sa 140 mesta, što je dovoljno da samostalno formiraju vladu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram