Vesna Medenica bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Foto:Nova.rs

Bivša predsednica Vrhovnog suda Vesna Medenica stigla je u Specijalno državno tužilaštvo (SDT) gde će biti saslušana u svojstvu osumnjičene za zloupotrebu službenog položaja u okviru nove istage koju je otvorilo SDT.

Ona je u zgradu SDT-a stigla u pratnji advokata Zdravka Begovića.

Reč je o novoj istrazi SDT-a protiv Medenice zbog krivičnog dela – zloupotreba službenog položaja, pišu Vijesti.

Vesna Medenica bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Foto:Nova.rs

Za sada se još ne zna u okviru koje nove istrage će Medenica biti saslušana u svojstvu osumnjičene niti je te detalje tužilaštvo navelo u pozivnom obraćanju Medenici.

U prvom predmetu SDT-a, koji je otvoren u aprilu prošle godine, Medenica je uhapšena nakon čega je više od pola godine provela u spuškom pritvoru.

U februaru ove godine, SDT je podiglo optužnicu koja je kasnije i potvrđena pred Višim sudom u Podgorici, zbog optužbi da je bila član kriminalne organizacije koju je formirao njen sin Miloš.

Vesna Medenica Foto Savo PrelevićVjesti.me (2)

Suđenje bivšoj predsednici Vrhovnog suda, njenom sinu i ostalim okrivljenima za stvaranje kriminalne organizacije, šverc i brojne zloupotrebe, odgođeno je za 6. septembar u Višem sudu u Podgorici.

Sudski proces trebalo je da počne pre sedam dana, ali je sudija Nada Rabrenović odlučila da se suđenje odloži kako bi se deo odbrane upoznao sa spisima predmeta.

“Očekivala sam da sudska aktivnost bude efikasnija i sa više aktivizma. Ja razumem da su ovo teški predmeti i razumem da ih imate mnogo, ali ja već sedam meseci ne mogu da iznesem svoju odbranu. I mi hoćemo svoja prava”, poručila je Medenica u sudnici.

Vesna Medenica Foto: Printscreen/YouTube/CEDEM

Viši sud u Podgorici je nedavno doneo rešenje kojim spaja postupak protiv Miloša i Vesne Medenice i postupak protiv Vojina Perunovića i Jovana Mikovića, okrivljenih za stvaranje kriminalne organizacije i krijumčarenje. Rešenje o spajanju ova dva postupka donelo je veće na čelu sa sudijom Zoranom Radovićem, a na predlog Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

“Između krivičnih dela postoje međusobna veza i dokazi, te ovo veće nalazi da je neophodno spojiti ove postupke kako bi se sproveo jedinstveni postupak i donela jedna odluka”, navodi se u rešenju.

Pročitajte još...

Prema optužbama Specijalnog državnog tužilaštva, bivša prva žena pravosuđa je kao član 16-člane kriminalne organizacije, kojom je rukovodio njen sin Miloš Medenica, koristeći funkciju navodno uticala na određene kolege u donošenju sudskih odluka u korist kompanija „Carine“, „Fab Live“ i „Cijevna komerc“.

Optužnica je podignuta i protiv Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i „Kopad Company“ DOO Nikšić.

BONUS VIDEO Abazović o parlamentarnim izborima, zimskom snu ustavnog suda i mafije u Crnoj Gori

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar