Ilon Mask
Ilon Mask; Foto: EPA-EFE/ALEXANDER BECHER

Milijarder Ilon Mask zapretio je da će odustati od dogovora da za 44 milijarde dolara kupi kompaniju Tviter ukoliko ta društvena mreža odbije da mu dostavi podatke o spam i lažnim nalozima.

Mask je u pismu kompaniji naveo da su oni u „jasnom kršenju“ obaveza prema njemu i upozorio da zadržava pravo da otkaže sporazum o kupovini.

Ovo je prvi put da je Mask napismeno zapretio odustajanjem – do sada je o tome samo tvitovao.

Tviter je prethodno umanjivao značaj Maskovih upozorenja da je dogovor „na čekanju“, tvrdeći da će mu podaci koje traži pomoći u rukovođenju Tviterom, a ne u sprovođenju detaljne analize i ponovnog otvaranja pregovora.

Mask je u martu rekao da će „privremeno zamrznuti“ dogovor dok čeka da mu društvena mreža dostavi podatke o broju lažnih naloga.

„Mask veruje da Tviter otvoreno odbija da se povinuje obavezama iz sporazuma o spajanju, što izaziva sumnju da kompanija krije tražene podatke“, navodi se u pismu.

Osnivač Tesle je doveo u pitanje tačnost podataka koje je Tviter dostavio o spam nalozima, prema kojima oni čine manje od pet odsto korisničke baze. Mask tvrdi da prava cifra mora biti negde oko 20 odsto.

On tvrdi da su mu podaci potrebni kako bi sproveo sopstvenu analizu Tviterovih korisnika i da ne veruje u metodologiju te kompanije.

„Mask očigledno ima prava na tražene podatke, koji bi mu omogućili da se pripremi za prenos Tviterovog biznisa u njegovo vlasništvo i kako bi se olakšalo finansiranje transakcije“, naveli su njegovi advokati.

Tviter nije odgovorio na molbu Rojtersa za komentar.

Deonice ove kompanije su rano u ponedeljak pale za 5,5 odsto i vredne su 37,95 dolara.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar